Kerst in Edam en Volendam

Kerstmis met St. Caecilia koor in St. Vincentiuskerk Volendam
Voor iedereen in en buiten ons dorp die de kerstnacht weer op traditionele wijze wil vieren staat het ST. Caecilea koor voor u klaar om de kerstnacht in te luiden met mooi gezang in de kerstnachtmis van 22.30 uur in de prachtige versierde St. Vincentiuskerk.
Voordat de nachtmis begint, wordt U al naar de kerk getrokken door het mooie trompetgeschal vanuit de galmgaten in de kerktoren. In de kerk zingt het gemengde koor St. Caecilia de Orgelmesse van Haydn. Het koor zal ook geruime tijd voor aanvang van de kerstnachtmis beginnen met het zingen van mooie en bekende kerstliederen zoals:

Maria die zoude naar Bethlehem gaan (Volkszang); Bethlem (Koor); Te Bethlehem geboren (Volkszang); Transeamus Bewerking H. Cuypers (Koor); Nu zijt wellekome (Volkszang); Maria Wiegenlied (Solo Isabelle Delemarre); Midden in de winternacht (Volkszang); Stille Nacht uit kerstmap (Koor).

Vervolgens wordt de mis ingeluid met het openingslied “Wij komen tezamen”. Tussenzang: Wiegelied. Offertorium: Cantique de Noël. Onze Vader: Otsje Nash. Communielied: Swi√™ta Panienka Syna + Joy to the world.
En tot slot zingen wij gezamenlijk ‘De herdertjes lagen bij nachte’.

De solisten tijdens deze missen zijn: Sopraan: Isabelle Delemarre; Alt: Afra Bont-Smit. Tenor: Kees Tol en Siem de Boer; Bas: Jaap Tol.
Dit alles wordt zoals altijd muzikaal begeleid door organist Gustaaf Schulz, onder leiding van dirigent
Jan Keizer.
Voor diegene die de nachtmis niet kunnen bezoeken zingt het ST. Caecilea koor op 1e kerstdag in de hoogmis van 9.30 uur dezelfde mis. Het koor begint om 9.15 uur met de voorzang van kerstliederen.

Wij wensen U allen een zalig Kerstfeest toe.

Een Kerstboom vol schijfjes citrusfruit
Met Kerst houdt Kerkgemeente twee vieringen in de Grote Kerk. Tijden de sfeervolle kerstnacht krijgt het verhaal van de os en de ezel opnieuw vorm rond een actueel thema: ‘De Kinderkamer.’ Kerstmorgen wordt een familieviering met black-gospel en een speels verhaal voor jong en oud over de vroegere lantaarnopsteker van Edam. Beide vieringen onder kaarslicht en de geur van vers fruit: een verwijzing naar het kersverse Moestuinproject van weeshuis Sunshine House, Zuid-Afrika

Kerstavond: De Kinderkamer
In welk type wereld willen wij wonen? Welke verwachtingen mag een pasgeboren kind koesteren, wanneer het geboren wordt in Edam? Welke waarden vinden we belangrijk en vooral: Welke spullen horen daarbij? Volgens ds. Engele Wijnsma is de ‘Kinderkamer’ een mooi symbool van onze toekomstdromen. Vanuit dit perspectief leest hij opnieuw het eeuwenoude Kersverhaal en komt met mooie, indringende en soms pijnlijke lijnen naar onze tijd. In deze viering zingt de Amsterdamse zangeres Marika Fraenkel enkele prachtige Kerstliederen en voert Frans Koning de bezoekers mee naar ‘in den hoge’ op de melodieën van bekende kerstliederen.

De lantaarnsopsteker van Edam

Kerstmorgen is een familieviering voor jong en oud. De Edammer dominee begint met een oude vertelling over de tijd, dat de straatlantaarns in Edam nog met de hand werden aangestoken. Alle aanwezige kinderen krijgen hierin een spontane rol en ook enkele bekende Edammers zullen als personage figureren. Naast de samenzang met bekende liederen brengt de Amsterdamse formatie G-Roots echte black gospel. (Zie foto) De preek van ds. Wijnsma sluit die ochtend aan op het Adventsproject ‘Het licht schijnt overal!’ Alle bezoekers mogen aan het licht komen, maar er worden ook anderen in het licht gezet. Voor de kinderen wordt dit verhelderd met een cadeautje onder de boom.

Weeshuis: Sunshine House
Sinds 2008 bestaat er een nauwe band tussen Kerkgemeente Edam en een aids-weeshuis in Zuid-Afrika. Tijdens de vorige Kerst werden voor alle 40 kinderen sponsorouders gevonden in Edam-Volendam. Daarnaast konden de bezoekers van de kerstvieringen crèchedagen sponsoren, waardoor andere weeskinderen bij hun grootouders konden blijven wonen. Dit laatste project was zo succesvol, dat de overheid van Zuid Afrika ons project heeft overgenomen en de hulp uit Edam niet langer nodig is. Deze Kerst wordt een nieuw project gestart: Moestuinen rond het weeshuis. Door grond en juiste zaden te verstrekken wil Kerkgemeente Edam samen met het Stolphoevekerkje Volendam arme families in de buurt van Sunshine House helpen eigen voedsel te verbouwen.. Elke bezoeker van de Kersvieringen wordt in de gelegenheid gesteld voor € 5 een m2 te sponsoren. Als dank en aandenken ontvangt u zelf Sunshine-Zaad voor enkele mooie zonnebloemen in uw eigen tuin. De grote Kerstboom wordt voor het moestuin project symbolisch volgehangen met schijfjes citrusfruit.

Ontmoetingen in de Grote Kerk
Na afloop van de viering op Kerstavond (22.00 uur) worden op de muur Kerstgroeten uit Sunshine House geprojecteerd. Na de viering op Kerstmorgen (10.00 uur) is er gelegenheid koffie te drinken en veel andere Edammers te ontmoeten Voor de liefhebbers wordt hierbij een glaasje Tia Maria geschonken, dat door 20 stadsgenoten voor deze Maria-gelegenheid is gebrouwen. Kerkgemeente Edam hoopt er een mooi Kerstfeest van te maken. Zie ook: www.kerkgemeente.nl

Vieringen RK Kerk Edam
Donderdag, 24-dec, 18:30 uur Herdertjesmis m.m.v. het kinderkoor EigenWijs;
20:00 uur Kerstviering m.m.v. het koor Free Choice
22:00 uur Nachtmis m.m.v. het koor St. Caecilia
Vrijdag, 25-dec,
10:00 uur Hoogmis m.m.v. het koor Cantate Domino;
15:00 uur Kindje wiegen;

Zaterdag, 26-dec., 10:00 uur
Eucharistieviering 2e Kerstdag met Samenzang;

Zondag, 27-dec., 10:00 uur
Eucharistieviering met Samenzang;
Donderdag 31-dec, 16:00 Oudjaarsdankviering;
Vrijdag 1-jan, 10:00 Nieuwjaarsviering;
Zondag 3-jan, 10:00 Feest van Driekoningen; 11:00 Nieuwjaarsreceptie na afloop van de viering & 50 jarige huwelijk fam. Greuter.

De Herdertjesmis
Deze viering is met, door en voor de kinderen, hun ouders, opa’s en oma’s. In de afgelopen weken hebben de kinderen veel en goed gerepeteerd en zullen in de Mis de mooiste kerstliedjes zingen. U bent allen van harte uitgenodigd om deze viering bij te wonen.

De Kerstviering om 20:00 uur
Op veler verzoek organiseren wij voor het eerst dit jaar een extra Eucharistieviering speciaal voor die mensen die wel graag een kerstviering willen meemaken, maar niet naar de Herdertjesmis of de Nachtmis willen. Gedacht is aan oudere kinderen en jonge gezinnen. Maar natuurlijk is iedereen ook hier welkom.

Voor nadere informatie over alles wat Uw parochie aan gaat kan U ook onze website bezoeken www.parochieedam.nl
Opgetuigd
Nee, geen kunstboom meer. Is zo doods hè. Kluit of geen kluit, maakt niks meer uit, als ie 6 december maar staat. Natuurlijk kopen we ledlampjes voor de boom. Het hert en de arreslee buiten doen we het nog een keer mee, vinden de kinderen leuk. Uit eten dit jaar niet, je moet toch een beetje opletten met de crisis. Ganzenlever of eendenlever hebben we geschrapt, geitenkaas is link met die Q bacterie en kalkoen kan echt niet meer. We doen een bio-diner met smaak. Is helemaal hot dit jaar. De kapper en nailstudio nog wel, daar doe ik geen concessies aan. Opa en oma zitten in Spanje, dus we hebben geen verplichtingen. Wel effe bellen en smn' nen natuurlijk, wij vergeten ze niet. De kerk, ach we weten het nog niet. Die dominee is leuk, is toch een entertainer die veel mensen trekt en hij heeft diepgang, maar ik weet niet of we er tijd voor hebben. Het kerstpakket gaat naar de voedselbank. In ons land zoveel armoede, dat is toch erg. De tweede gaan we denk ik winkelen. Tja, je wil er toch wel effies uit met die feestdagen en ze zijn open. Alvast effe kijken wat voor vuurwerk er dit jaar is. Dit jaar willen wij graag sterren die uit elkaar spatten, dat is zóóó mooi. Net of er engelen uit de hemel vallen.
Sjeep.

Het is kerst op LOVE-Radio!
Als u een vaste luisteraar van LOVE-Radio bent dan heeft u het waarschijnlijk al gehoord, maar als u het nog niet weet: u kunt vanaf nu, via de radio, de televisie of via internet, non-stop luisteren naar de gezelligste kerstmuziek aller tijden op LOVE-Radio. Kortom: gedurende 12 dagen is de LOVE de kerstzender voor Waterland!

Heeft u een kennis, vriend, geliefde of andere dierbare die u een fijne kerst wilt wensen of een hart onder de riem wilt steken, dan is het mogelijk om uw kerstwens en de eventueel bijbehorende kerstplaat aan de LOVE door te geven. U kunt dat doen via email: info@rtvlove.nl. Of door, tijdens de gepresenteerde programma’s, te bellen naar: (0299) 369916.

Radioprogrammering 24, 25 en 26 december
Donderdag 24 December
14.00 uur - 19.00 uur Winterse 50 – Cor Doevendans.
19.00 uur Kerstmis rechtstreeks vanuit de Mariakerk.

Vrijdag 25 December (1e kerstdag)
10.00 uur - 12.00 uur Cor Tol (Kraaier)/Peter Schilder.
12.00 uur - 14.00 uur Richard Torenstra/Monique Polpe.

Zaterdag 26 December (2e kerstdag)
10.00 uur - 12.00 uur Jan Runderkamp/Robert Veerman.
12.00 uur - 14.00 uur Vincent Veenstra/Johan Veerman.
14.00 uur - 16.00 uur Patrick vd Berg.

LOVE-radio: FM 106.6, 89.0 kabel, Tv-kanaal 12+ (analoog), Internet Livestream: ww.rtvlove.nl
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook