Kaasmaker Henri Willig start ingrijpende renovatie Spui, 7, 8 en 9

Kaasmaker Henri Willig start ingrijpende renovatie Spui, 7, 8 en 9

Enorme investering moet leiden tot ´History of Edam Cheese´ en ruime winkel

In twee fases zullen de panden aan het Spui 7, 8 en 9 in Edam een totale make-over krijgen. Eind mei moet de voormalige Foods Lovers open gaan als kaas- en wijnspeciaalzaak. In het voorjaar van 2020 volgt dan de expositieruimte, die een plek krijgt in de huidige kaaswinkel en de voormalige Primera Hartje Edam.

Spui 7 (Food Lovers), waar het breekwerk inmiddels gestart is, zal een flinke verbouwing ondergaan de komende maanden. Wiebe Willig vertelt dat dit pand voorzien zal worden van een nieuwe vloer en mogelijk nieuw plafond. Daarnaast wordt de winkel fris in de verf gezet en volledig nieuw ingericht.

Het assortiment van de nieuwe winkel wordt veel groter dan de huidige kaas- en wijnwinkel. `Het wordt een combinatie van de producten van Henri Willig, ‘kaas van het mes’, buitenlandse kazen en wijnen. Niet alleen bedoeld voor toeristische bezoekers maar ook voor bewoners.´ Wiebe, een van de drie zonen van de oprichter, vertelt dat in de nabije toekomst steeds meer biologische producten de winkel zullen bevoorraden.

Zodra de voormalige Food Lovers is ingericht, wordt het vizier gericht op de twee naastgelegen panden, die in lijn met de geschiedenis uiteindelijk weer één pand gaan vormen. Het ruim 500 jaar oude rijksmonument is in zeer slechte staat. Eigenaar Willig zal een forse investering plegen om met respect voor de geschiedenis hier weer een mooi en gedegen pand van te maken.

De huidige muur tussen de voormalige Primera en de huidige kaaszaak zal deels verdwijnen. Die stenen worden vervolgens weer ingezet om er een markant baliemeubel van te maken. Aan de oostkant komen hoge stellingen waarop Edammer kaas zal worden gerijpt. De voormalige Primera wordt een expositie- en filmruimte met als thema ´the history of Edam cheese´, met zo´n 20 tot 25 zitplaatsen.

Wiebe Willig legt uit. `In de film wordt het productieproces en de geschiedenis van de Edammer kaas uitgelegd. Daarnaast laten we via allerlei gebruiksvoorwerpen zien hoe de kaas gemaakt wordt en werd.´

De kaasmaker hoopt dat er zo´n zes maanden nodig zijn om de verbouwing van Spui 8 en 9 rond te krijgen. Architectenbureau Allard is ingeschakeld om van de panden en de functies een eenheid te maken. Met respect voor de geschiedenis. Balken en spanten, zelfs de contouren van een oude schouw worden zichtbaar gemaakt.

Wiebe Willig vertelt dat de expositieruime verbonden wordt met de naastgelegen winkel. Beide ruimten zullen zeven dagen per week open zijn. De expositieruimte richt zich op de individuele bezoeker, al zijn kleine groepen uiteraard ook welkom. `Het heeft allemaal veel te lang geduurd. We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen starten. Het ontwerp doet recht aan het pand. We hopen dat het een mooie aanvulling wordt voor de bezoekers aan Edam. En we hopen dat de Edammers straks trots zullen zijn op het eindresultaat!`

Oproep
Henri Willig zoekt voor de inrichting van de expositieruimte nog attributen, boeken, foto´s, illustraties en filmbeelden. Wie kan de kaasmaker helpen? In dat geval kunt u contact opnemen met Wiebe Willig. 06-2054 5685 of wiebe@willig.nl
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook