Jongerenwerk zoekt alternatieve hangplek

“Overlast de Singel loopt uit de hand”

Omwonenden van buurthuis de Singel in Edam zijn overlast van rondhangende jongeren spuugzat. De situatie wordt langzaamaan onhoudbaar meent een naaste bewoner die bang is dat vroeg of laat het centrum in vlammen op zal gaan.

Wim Coljee heeft vanuit zijn zijraam al decennialang uitzicht op het voormalige jongerencentrum. Door de jaren heen reageerde hij meermaals op vandalisme en verloedering, maar zoals het er de laatste maanden aan toegaat heeft hij nog niet eerder meegemaakt.

‘Tuig’
“Schreeuwen, gierende brommers, vervuiling en vandalisme.” Afgelopen week was het weer raak in het weekend. “Zondagmorgen ging ik kijken en schrok ik me rot! Het tuig had het restant van een houten tafel rechtop klemgezet tussen de spanten van de uitbouw aan de achterkant van het pand. Als dat in brand wordt gezet dan gaat het hele gebouw eraan.”

Rommel
Al eerder had Coljee aan diverse instanties gevraagd om de rommel op te ruimen voordat er meer ellende ontstaat. “Ik zoek al maanden contact met gemeente en politie. Tevergeefs. Vorig weekend kreeg ik contact met de regionale politie uit Purmerend. Die trad wel op! Nadat ik terug gebeld werd, is de troep door BOA’s meegenomen.”

Sluiten
Volgens Coljee wil de buurt dat de overkapping achter het buurtcentrum wordt gesloten, zodat jongeren er niet meer onder kunnen hangen. “Op het dak liggen de straatstenen. Rond deze plek worden bijna elke dag krachtige vuurwerkbommen gegooid, die zorgen ook nog eens voor rotzooi in tuinen en vensterbanken. Ze gebruiken de overkapping om uit zicht te blijven. We willen dan ook dat deze hangplek onmogelijk wordt gemaakt door het te sluiten!”

Picknick tafel
Ronald Hein, coördinator jongerenwerk Edam-Volendam, vertelt dat er diverse groepen jongeren in beeld zijn als het gaat om de genoemde hangplek. “Jongeren die hangen is van alle tijden. En juist nu zoeken jongeren een plek om elkaar te ontmoeten.”
De picknick bank is in overleg met jongeren juist daar neergezet. Dezelfde (gemolesteerde) bank is inmiddels al weer afgevoerd.

Nieuwe hangplek
Het jongerenwerk probeert met alle jongeren in gesprek te komen. “Hangen binnen bepaalde grenzen moet kunnen. Maar het moet niet uitlopen op vandalisme, geweld of overlast. Concreet kan ik zeggen dat we op de parkeerplaats naast de Singel een nieuwe plek willen creëren voor jongeren. Daarvoor heb ik een vergunning bij de gemeente aangevraagd.”

Aanpak
Maar daarmee zijn problemen niet zo maar opgelost. “Dat moet de omgeving ook begrijpen. Het mooiste zou zijn dat we samen deze overlast aanpakken. Alleen foto’s zenden van een wegdek met blikjes lost niet zo veel op. We praten zowel met buurtbewoners als jongeren en hun ouders. Als we de ene plek ‘sluiten’ dan verplaatst het probleem zich weer naar een andere locatie. We proberen te achterhalen waarom sommige jongeren zich zo gedragen. En ook onderliggende problemen op te lossen. Dat is een verhaal van vertrouwen zoeken en dus de lange adem. We werken in dat kader ook samen met politie en justitie. Ik hoop dat inwoners begrijpen dat dit soort problemen niet zo maar zijn op te lossen. In contact komen of blijven is in dit geval heel belangrijk. Een harde oplossing klinkt mooi, maar doorgaans schiet je er op termijn niet veel mee op.”

 


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook