Jonge Edamse Nederlands Kampioen Beachvolleybal


Jill de Groot (14) mag zich sinds kort Nederlands Kampioen noemen! Een dubbele overwinning voor haar, want toen de talentvolle sporter zich steeds intensiever op het beachvolleybal ging richten, werd haar verteld dat ze ‘te klein’ is voor het spel. Maar slimheid, discipline en behendigheid zijn minstens even belangrijk, blijkt twee jaar later.

Jill raakte in contact met beachvolleybal via haar moeder. In Edam zijn er al jaren vier mooie beachvolleybalvelden. Als 6-jarige meldde Jill zich aan bij Move en een jaar later ook nog bij AV Edam. Maar toen volleybal alles in beslag begon te nemen, richtte zij zich alleen nog op deze sport. 

Tegenwoordig traint ze na school vier dagen per week zo’n drie uur per sessie, nog los van de wedstrijden in het weekend. In de winter is het zaalvolleybal en in de zomer staat ze met haar blote voeten in het zand. 

Door de coronacrisis was er helemaal geen zaalcompetitie en begon de beachvolleybalcompetitie pas in juni, waardoor ze in de zomer doorspeelde. Beachvolleybal wordt gespeeld op inschrijving en vindt door het hele land plaats. 

In Roos Grooters (14) uit Hengelo vond ze sinds het voorjaar van 2021 een vaste speelpartner. “We spelen altijd twee tegen twee. Vaak spelen we per weekend een dag jeugdwedstrijden en een dag in de Nationale competitie. Inmiddels al op 1e divisie niveau, tegen volwassen dames van 18 jaar of ouder. We hebben zelfs al eenmaal mee mogen doen in de topdivisie, dat is na de eredivisie het hoogst haalbare in Nederland.”

Twee grote talenten dus! Het beachveld van Move heeft ze onlangs ingeruild voor trainingen in Werkendam en Zaandam.  En in de zaal gaat ze nu trainen en wedstrijden spelen bij de bekende club “Prima Donna Kaas” in Huizen. “Mijn vader brengt me altijd weg!” 

Recent werd in Utrecht het Nederlands Kampioenschap gehouden. In de categorie meisjes onder 15 jaar liepen ze in twee dagen snel richting finale. “In totaal speelden we 15 wedstrijden. In de finale verloren we de eerste set, moesten onze tactiek bijstellen en kwamen sterk terug.”
Uiteindelijk werd in drie sets gewonnen en heeft de gemeente er een nieuwe Nederlandse kampioene bij! 

Jill wil nu verder doorgroeien. “Ik heb er heel veel plezier in en het gaat ook goed op school (OSG West-Friesland, VWO). Samen met Roos wil ze de komende jaren richting de top van de eredivisie!

BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook