Jonge Edammers starten eigen koffiemerk


Jonge Edammers starten eigen koffiemerk


Ze zijn al vrienden sinds de basisschool (de Piramide) en maakten afgelopen zomer een mooie wereldreis door Azië. Tijdens een trekking in Laos hoorden Gijs Hooghiemstra (20) en Kaj Bronsdijk (21) dat het planten van koffiestruiken een mooi tegenwicht zou kunnen bieden voor de illegale jacht en kap die veelvuldig in het gebied plaatsvindt. “Vanaf dat moment wisten we dat we hier iets mee moesten doen!”

De inwoners in het natuurgebied in Laos dat ze bezochten hebben een zwaar bestaan. In totaal wonen er zo’n 7.000 inwoners, verdeeld over 24 dorpen. Het gebied wordt beheerd door een natuurorganisatie. Ondanks de aanwezigheid van deze beheerders wordt de natuur aangetast door de eenzijdige manier waarop de bewoners zich in hun levensbehoeften voorzien. “Aangezien het gebied hoog ligt en de grond zeer geschikt is voor koffieplanten kan dat voor een duurzame oplossing zorgen. Deze struiken gedijen goed in de schaduw van de bomen, zodat er geen kap hoeft plaats te vinden.”

Filmregisseur
“Vanaf dat moment liet het ons niet meer los”, vertellen de jonge ondernemers. Kaj is afgelopen jaar afgestudeerd als filmregisseur, maar twijfelde al langer of hij daar ook verder mee wil gaan. Gijs is derdejaars student bedrijfseconomie.Lokale consumptie


De twee Edammers legden vervolgens via de natuurgids, tevens boswachter, contact met een lokale branderij. “Eigenlijk wordt de koffie die in dat gebied groeit puur gebruikt voor lokale consumptie. De mensen zijn enthousiast geraakt over ons idee om de bonen te exporteren. Recent hebben we geld overgemaakt om de eerste zaden te planten. Ook hebben we een verpakking laten maken met een eigenzinnig ontwerp.”Deel winst voor gebied


Ze denken zich te kunnen onderscheiden door de nadruk te leggen op de uitgangspunten die de natuurbeheerders voor staan: perspectief bieden aan bewoners door een inkomen te genereren in combinatie met natuurbehoud. “De arabica bonen zijn biologisch, goed van smaak en we streven naar een betaalbaar product. Daarbij gaat 20% van onze beoogde winst terug, bedoeld voor extra maatregelen om de natuur te beschermen.”

De regio zelf beslaat zo’n 400.000 hectare. Binnenkort zullen met geld van Gijs en Kaj diverse camera’s worden aangeschaft om het gebied beter te controleren tegen illegale activiteiten. Spannend moment


Begin februari komen de eerste verpakte koffiebonen naar Nederland. Een spannend moment voor Kaj en Gijs. “Dat betreft een proef. We willen eerst ervaren of alles loopt zoals we dat in ons hoofd hebben. Communiceren met de branderij gaat prima. Maar met de contactpersoon in het gebied is het wel eens moeizaam, ondanks dat er internet is. Dat werkt daar toch wel iets minder…”

Naam
Een naam voor de nieuwe koffielijn is al bedacht. ‘Koppy Coffee’ is de naam van de nieuwe firma, die de komende jaren zal moeten worden uitgebouwd tot een nationaal begrip. “Als we elkaar appten om even af te spreken was dat vaak onze aanhef. We vinden het wel passen!

”

Bakhuis


Een bedrijf opbouwen vergt heel veel tijd, doorzettingsvermogen en creativiteit. “We beginnen lokaal. In het Bakhuis aan de Voorhaven mogen we binnenkort in de weekenden onze koffie promoten. Ook is een bekende onlineshop geïnteresseerd geraakt in ons concept. De eigenaar daarvan wil onze koffie gaan verkopen. Daarnaast ga ik de komende maanden zoveel mogelijk contacten leggen om onze koffie met zijn specifieke verhaal onder de aandacht te brengen”, vertelt Kaj. De bonen zelf zijn vanaf half maart te koop.

Ze hebben de koffie al laten proeven aan een plaatsgenoot met kennis van zaken. Gijs: “Die gaf ons een goede recensie!” Voorlopig gebeurt alles vanuit het ouderlijk huis. “Maar als het echt gaat lopen dan zoeken we een eigen werkplek met opslag.” 
Voor informatie: www.koppycoffee.nl

BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook