Jeugdgym bij de Beukers

Jeugdgym bij de Beukers

Elke woensdagmiddag is er in het Bolwerck eerst voor de kleuters en daarna voor de peuters een uurtje gymles door gymnastiekvereniging de Beukers. Een kleine vijf jaar geleden heeft Marco Tol deze lessen overgenomen van Greta Blakborn. Direct na zijn studie is hij per toeval bij de jeugdige gymnasten terechtgekomen om ze de basis van het turnen bij te brengen: “we trainen het eigen kunnen.”

De kleuters gymmen op woensdag van 14:00 tot 15:00, daarna is het de beurt aan de peuters vanaf 2,5 jaar oud. Kinderen mogen beginnen als ze het aankunnen, jonger mag dus ook. Het doorschuiven naar het andere uur varieert, soms zit een kindje met een vriendje of familie in de les en dan valt daar mee te schuiven. Vandaag zijn er tien kindjes in de leeftijd van 2 tot 5 jaar oud.

Als iedereen in de zaal is, begint de les met een potje schipper mag ik overvaren. Daarna begint het serieuzere werk: in een rechte lijn over de lange mat, koprollen maken en kruiwagentje lopen. Hier en daar wordt de hulp ingezet van de ouders die bij deze les aanwezig dienen te zijn. “Het is voor mij prettig dat de ouders erbij zijn voor de peuters,” vertelt Marco Tol. “Ze kunnen ondersteunen bij de oefeningen of ingrijpen als dat nodig is, het blijven jonge kinderen, die willen nog wel eens een andere kant op schieten.“

Uitdagend
Marco Tol is sinds vijf jaar werkzaam bij de Beukers in Edam. Daarnaast geeft hij jeugdtraining bij de turnverenigingen van Monnickendam, Broek in Waterland en Middelie. “In het begin was ik nog een beetje streng, met netjes een rij vormen en op elkaar wachten, nu laat ik dat iets meer los. De kinderen mogen ook gewoon een beetje kind zijn tijdens de les.” Na zijn studie was Marco op zoek naar een uitdagende baan. Via zijn nichtje die bij de Beukers het kleutergym volgde, hoorde hij dat Greta Blakborn die toen de lessen gaf, ermee ging stoppen. “Mijn zus zei meteen: dat is iets voor jou! Ik was eigenlijk meteen heel enthousiast over het jeugdgym. Al snel hoorde ik via Greta dat er ook andere verenigingen waren die nog iemand zochten en zo heb ik er mijn werk van kunnen maken.”

Trampolines
Marco heeft deze les een parcours uitgezet van verschillende attributen die de peuters kunnen afleggen. Eerst over een bank lopen, vervolgens bovenop twee dikke matten springen, door naar de rekstok om aan te zwaaien, daarna over een opgerolde lange mat klauteren en weer van voren af aan beginnen. Lekker rennen en springen met genoeg vrijheid om alle kanten op te kunnen. “De lessen die ik aanbied zijn overal min of meer hetzelfde,” vervolgt hij. “De faciliteiten per locatie zijn de variabele factor. Er is overal genoeg materiaal om op terug te vallen. De ringen zijn altijd leuk maar ik gebruik ook graag trampolines. Door een kleine aanpassing kun je een oefening al helemaal anders maken,” legt Marco uit. Dat gebeurt ook vandaag, waar ze in het begin bovenop de mat springen, maken ze daarna met behulp van een trampoline een koprol of beginnende salto.

“Geweldig’
“Gym is de basis van al het bewegen, we trainen eigenlijk het eigen kunnen. Daar kunnen ze op terugvallen in de gymzaal, maar ook thuis en tijdens het buitenspelen. Ze leren bewegen en dat zorgt ervoor dat ze niet meteen op hun neus liggen als ze van de stoep vallen. Ook voor andere sporten is het een goede basis, hoewel dat soms voor ons jammer is.” Aan het einde van de les is er tijd voor een spelletje. Een van de kindjes speelt een vosje dat ligt te slapen. De anderen maken het vosje wakker en moeten rennen voor hun leven om weer veilig op de grote mat te komen. “Dit spel is vaste prik, ze vinden het geweldig. Waarom precies, ontgaat me een beetje, het is alleen heen en weer rennen, maar het zal de ervaring wel zijn.” Na met zijn allen nog een keer Jan Huigen in de ton te dansen is de les klaar en helpt iedereen mee met opruimen. Het gezamenlijk oprollen van de lange mat zorgt voor veel plezier en zo is alles in een mum van tijd aan kant.

‘Je ziet ze groeien”
“Het leukste voor mij aan het lesgeven aan kinderen is dat je ziet hoe ze groeien,” vertelt Marco. “Het is mooi om te zien wat ze zo jong al kunnen en de stappen die ze vervolgens maken. Soms heeft een kind duidelijk aanleg, maar afgezien van lenigheid en kracht, heeft turnen vooral veel met doorzettingsvermogen te maken. Tijdens de kleuterles zijn er een paar kinderen waar ik salto’s mee spring, terwijl anderen het niet durven. Dan hebben ze misschien even veel talent, dan gaat het toch om het doorzetten, dat is wel een dingetje in de turnsport. Jonge kinderen maken razendsnel progressie, daar geniet ik van. Laatst vertelde een ouder dat haar kindje nu op tafel kan klimmen. Dat is toch positief, denk ik dan, gezien vanuit de sport.”

 

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook