Jeugd zit braaf thuis te leren

Jeugd zit braaf thuis te leren

“We zitten elke morgen achter de computer en spelen ’s middags even buiten”

Zoals alle leerlingen van basisscholen moeten Nienke, Wiebe, Duco en Robin (groep 5, 4 en 3) ook thuis aan de slag. Zij komen elke schooldag bij elkaar in de woning van Nienke en Wiebe aan de Voorhaven. Dependance De Nieuwe School, staat er op een bord dat ze met z’n vieren hebben gemaakt; een verwijzing naar de school aan de overkant, waar ze normaal alle vier les krijgen.

Vader Matthieu, zelf directeur van een school in de regio, geeft de ene dag les. Eva, de moeder van Duco en Robin, lerares in Amsterdam, begeleidt de vier kinderen de andere dag.

De kinderen vertellen dat ze zich wel vermaken. “We leren ’s morgens. En ’s middags spelen we binnen of buiten”, vertelt Nienke. “Maar we hebben afgesproken dat we niet aan elkaar zitten”, vult Robin aan.

Ze hebben van hun school een Chromebook gekregen en krijgen elke dag via de mail instructies wat er de dag erop geleerd moet worden.

Bewondering
“Het gaat best wel goed”, vertellen Duco en Wiebe, de jongsten van de vier. Matthieu: “Ik bewonder de manier waarop de scholen het zo snel hebben opgepakt! Alle lesprogramma’s lagen binnen twee dagen klaar. Het leven gaat zo toch redelijk ‘normaal’ verder voor de kinderen. Ze zitten heel serieus te werken”, vertelt Matthieu. “En anders dreig ik met de lange lat”, grapt hij.

‘Beetje bang’
Ze willen wel het liefst weer zo snel als mogelijk naar school. “We missen vooral onze vriendjes.” En over het coronavirus praten ze ook. “We zijn best wel een beetje bang. Maar het komt vast ook wel weer goed. Al kijken we niet te veel naar het Jeugdjournaal. Daar word je nu niet al te vrolijk van.” 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook