Je eigen bedrijf als kapper? 
Een late, succesvolle, carrièreswitch en bijzondere keuzeJe eigen bedrijf als kapper? 
Een late, succesvolle, carrièreswitch en bijzondere keuzeLinda Petrovic heeft een rijke carrière achter de rug als ze besluit een drastische switch te maken. In Amerika viel het kwartje. Iets later vindt ze een niche binnen haar nieuwe werk. ‘GekniptenWel’ is geboren! Inmiddels werkt ze aan huis in Edam of op locatie door de hele provincie.

In de tuin bij Linda Petrovic moet je wel even de tijd nemen om te horen wat ze op werkgebied allemaal heeft gedaan. Na een gedegen marketingopleiding werkte ze voor verschillende banken. Zo ging ze bijvoorbeeld het hele land door als accountmanager beleggingen.
Banken hebben nogal eens de neiging te centraliseren. Van Amsterdam is dan je standplaats ineens Utrecht of Den Bosch. Voor een jonge moeder niet erg aantrekkelijk.

Het werd een tijdelijke baan bij het Hoogheemraadschap. Waar ze later ook weer terugkwam om bij de ICT organisatie van alle 21 waterschappen de marketing te professionaliseren. Ook dit werk verhuisde naar..  Amersfoort.

Hierna volgde een baan bij BaanStede in Purmerend. Als marketing manager. Meer dan duizend mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vonden hier geschikt werk, in de groenvoorziening, bij inpakafdelingen. En waren daar erg gelukkig mee.
Nieuw beleid en keiharde bezuinigingen zorgde ervoor dat deze mogelijkheden verdwenen. En veel wat Linda had opgezet was niet meer relevant.

Werkgevers nodigden haar niet meer uit voor een nieuwe marketingbaan, vonden haar te oud en dachten dat ze digitaal niet mee was gegroeid. Onzin, want Linda werkte al jaren als examinator voor het Nima en was prima op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ze moest immers studenten daarop beoordelen! Maar een nieuwe kans bleef uit.

Het kwartje viel
Omdat haar zoon een afstudeeropdracht deed bij de NASA maakte ze een reisje naar de VS. Ze is dan even in de vijftig. En daar valt het kwartje.
Haar hele leven had ze altijd veel met haar. Ze was vaak in gedachte bezig iemand een ander kapsel te geven. En fantaseerde hoe dat zou uitpakken.
Zou het nog mogelijk zijn een switch te maken? En kapper te worden?

De Kappersacademie in Amsterdam neemt haar aan. En ze doet de opleiding van drie jaar.
Ze werd in die tijd voor het eerst oma en zit tussen allemaal leuke jonge meiden. Ze geniet van de opleiding. Ze loopt overal stage, bij trendy kappers of juist hele goedkope. Daar ziet ze wel dat de nadruk veelal ligt op snel en geld maken. Ten koste van aandacht en uitleg. Ze doet in Utrecht de Barbieropleiding en mag zich Lady Barber noemen tussen vooral heren Barbers.

Niche
Haar marketingachtergrond fluistert haar in om een niche in het kappersvak te zoeken: Ga iets doen wat nog niet bestaat. 
Linda start begin 2017 met ‘GekniptenWel’ en kiest naast het reguliere kapperswerk voor de specialiteit haar- en hoofdhuidproblemen. Die problemen kunnen ontstaan door medische behandeling (medicijngebruik, na een chemo), zijn het gevolg van een ziekte zoals Psoriasis of een allergische reactie op de chemische ingrediënten van producten die kappers gebruiken.

Ze verdiept zich in natuurlijke producten en kiest de beste eruit om te gebruiken in haar kapperszaak. Om haar te kleuren werd dat Botanea van L’Oréal en het Britse merk Organic Colour Systems (OCS), dat strikt werkt met gecertificeerde biologische en van natuurlijke bronnen afkomstige ingrediënten. Over de hele wereld zijn er kleine OCS kapsalons die met elkaar contact hebben over deze werkwijze en samen problemen oplossen.

Ook mag Linda als enige in Edam met Mediceuticals werken, voor haar- en hoofdhuidproblemen. Ze werkt vanuit huis, maar gaat ook naar klanten toe als dat beter uitkomt. En de hele week, ook zaterdag, is een afspraak ‘s avonds ook mogelijk.
“Bij iedere klant is haar uitdaging om te zoeken naar het beste product voor die klant.” Ze is altijd bezig met verder leren en innoveren. De filmpjes van superkapper Matt Beck in Pennsylvania zijn een inspiratiebron.

Linda is nu bijna vijf jaar zelfstandig kapper. Het begin was taai. “Je begint met nul klanten.”
Inmiddels werkt ze nu in heel Noord Holland. Na de opheffing van de coronamaatregelen moest ze flink aan de bak om de achterstand weer in te halen.
‘Ik zie er nooit tegenop. Ja, je bent weleens moe. Maar ik doe wat ik leuk vind. Waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Ik werk met mensen in een huiselijke, vertrouwde sfeer. Ik leg alles uit tot de klant het begrijpt. Ik geef nooit op. Ik blijf bij iedereen zoeken naar de gezondste oplossing en  het beste resultaat.’
Meer weten? www.gekniptenwel.nl of Facebook @GekniptenWel

Tekst: Inna van den Hogen
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook