Jacqueline ten Have haalt veel voldoening uit haar zaak Foto Blaauw

Jacqueline ten Have haalt veel voldoening uit haar zaak Foto Blaauw

‘Een foto is vooral een herinnering’

VOLENDAM - Een ´fotografische klik´. Dat is wat Jacqueline ten Have had met Piet Blaauw. Niet voor niets werkte dit tweetal jarenlang samen in fotostudio Blaauw. Eerst in Monnickendam, de laatste 15 jaar in Volendam. Maar Piet Blaauw werd 60 jaar en wilde nog één keer het roer omgooien. Afgelopen augustus vertrok hij naar Oostenrijk voor een nieuw avontuur. Eigenaar Jacqueline (40) kijkt met heel veel plezier terug op een prachtige samenwerking en is op volle kracht doorgegaan. Ondanks alle perikelen rondom corona blijft ze positief en kijkt ze vol vertrouwen naar de toekomst. “Ik ga er voor de volle 100 procent tegenaan.”

Haar eerste digitale spiegelreflexcamera kocht ze toen ze op de Academie voor Beeldende Vorming zat. En het duurde niet lang voordat ze samen met Piet Blaauw in zijn studio stond te fotograferen en ze zich onder zijn begeleiding verder heeft kunnen ontwikkelen als fotograaf.

“Ik heb ook langere tijd les gegeven in beeldende vorming en wiskunde op een middelbare school. Heel erg leuk maar ik ging steeds meer uren maken bij Foto Blaauw. In het begin probeerde ik het nog zo goed als mogelijk te combineren maar op een gegeven moment heb ik de stap gezet om fulltime voor Foto Blaauw te gaan. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik heb heel veel van Piet geleerd maar we hebben ook zo veel lol gehad samen.”

Alweer 15 jaar geleden vestigde Foto Blaauw zich in de Prins Bernhardlaan - een zijstraat van de Julianalaan -  in Volendam. In 2012 werd Jacqueline mede-eigenaar en vormde ze samen met Piet Blaauw een vof. “We hebben een hele trouwe klantenkring weten op te bouwen in Volendam en omgeving. De naam ‘Blaauw’ staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en eerlijkheid. En ook al is Piet inmiddels vertrokken, die kernwaarden zijn gebleven. Natuurlijk was het een hele verandering toen Piet besloot te stoppen. Maar ik heb alle begrip voor zijn keuze en vind het goed dat hij zijn hart volgt. En ik besloot te gaan knallen; er vól voor te gaan. Niet in m’n eentje natuurlijk. Ik ben heel blij met Gina, Naomie en Lisette die me met allerlei werkzaamheden ondersteunen.”

Het is bijna onmogelijk om een opsomming te maken waar Foto Blaauw voor staat. Klanten kunnen er terecht voor portretfoto’s, fotoshoots, trouw- en bedrijfsreportages, schoolfoto’s, cursussen en natuurlijk is er de winkel met een uitgebreid assortiment aan fotolijsten en -albums. “Bij ons kan heel veel inderdaad”, lacht Jacqueline. “Ik krijg ook veel opdrachten om foto’s of kunstwerken in te lijsten en om oude foto’s in te scannen en bij te werken. Het is ook heel leuk om mensen meer te leren over het vak van fotograferen. Want je kunt wel een spiegelreflexcamera kopen, maar dan maak je niet opeens mooiere foto’s. Je moet wel weten hoe een en ander werkt. Vóór corona was er op de donderdagavond altijd cursus, voor zowel beginners als gevorderden. Dat is nu een beetje anders. Maar het kan nog steeds, maar dan een-op-een.”

En dat er veel kan bij Foto Blaauw geldt nog steeds. Want Jacqueline denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen. “Alles is mogelijk, maar dan op afspraak. Ik vind het altijd heerlijk dat mensen zomaar spontaan binnen komen lopen, maar dat is momenteel helaas niet mogelijk. Maar het is een kwestie van even bellen en dan maken we een plan.”

Het is juist het contact met mensen wat het werk voor Jacqueline zo aantrekkelijk maakt. “En de afwisseling. Waar ik echt voldoening uit haal is het feit dat ik mensen een aandenken kan geven. Want een foto is veel meer dan een product. Het is vooral een herinnering.”
Jacqueline is blij met de nieuwe afdrukmachine waarmee klanten vanuit huis hun foto’s op ieder gewenst formaat af kunnen laten drukken; zowel de standaard fotoafdrukken als wenskaarten en boekenleggers. Vanuit de luie stoel kan de opdracht gegeven worden. Het afdrukken op afwijkende en grotere maten gebeurt op een andere machine in de fotostudio zelf.
Meer informatie is verkrijgbaar via www.fotoblaauw.nl of tel. 0299-655 582.

Carla Knelange

Foto-onderschrift: Jacqueline ten Have: Een foto is veel meer dan een product. Het is vooral een herinnering.” Foto: Marco Bakker
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook