Jaarlijks vier keer poetsbeurt Stolpersteine

Jaarlijks vier keer poetsbeurt Stolpersteine

Leerlingen van de vier Edamse scholen poetsen voortaan de Stolpersteine. Ieder kwartaal een andere school. De Stolpersteine – of struikelstenen – liggen voor de acht voormalige huizen waar Joodse gezinnen in Edam woonden alvorens ze afgevoerd en vermoord werden in Duitse concentratiekampen.

Bedenker is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In tientallen steden liggen ze. Samen zijn ze een over geheel Europa verspreid monument geworden voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.  De ‘stolpersteine’ zijn betonnen stenen met een messing plaatje. Hierin zijn de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gestanst.

Onlangs was het de beurt aan de leerlingen van sg De Triade. Docent Maggy van Pooij: “Het was een groot succes! Mede dankzij de leerzame begeleiding van Frans van der Drift en het prachtige weer vanmiddag. De leerlingen waren allemaal betrokken en hebben ieder een Stolperstein gepoetst. De stenen waren wel écht heel vies, ze hebben dus flink moeten poetsen, maar het is gelukt! En ze hebben veel van deze actie opgestoken. Daarvan getuigen de werkbladen die ze gemaakt hadden.”

Voor de jaarlijkse 4-mei-herdenking komen de leerlingen van de Trimaran nog in actie.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook