In memoriam en dank aan Ab van Pooij

In memoriam en dank aan Ab van Pooij

Op zaterdag 1 februari 2020 hebben wij met droefheid en niet geheel onverwachts afscheid genomen van onze sympathieke en royale dorpsgenoot Ab van Pooij, echtgenoot van Maartje Tol. Hij werd 85 jaar. Deze markante spraakzame dorpsbakker is na een arbeidzaam leven, voorzien van het sacrament der Zieken, vol liefde en zorg voor zijn gezin en de Volendammer gemeenschap overleden in verpleeghuis ‘Gouwzee’ na een steeds afnemende gezondheid.

In zijn aardse bestaan is het doen en laten van Ab van Pooij niet onopgemerkt voorbij gegaan. Hij kende iedereen, had een eigen mening en was niet alleen een hardwerkende bakker die opkwam voor zijn zakelijke rechten en belangen als die in het geding waren. Hij is enigste bakker in de wereld die voor de rechtbank is gedaagd wegens het verspreiden van broodgeur. In een lang betoog vol humor vroeg hij de rechter hoe deze geleerde magistraat het in zijn hoofd haalde om een bakker een dag voor Sinterklaas op 4 december voor het gerecht te halen voor zo’n lekkere lucht. Hij werd daarbij gesteund door zijn adviseur Kees Koning (Toles). Tussen het bakken door was hij een structureel gevende sponsor en een sociaal bewogen persoonlijkheid die op royale wijze hielp als zich dat voordeed en nodig was.

Hij toonde respect voor vrijwilligers en instellingen die zich belangeloos inzetten voor de gemeenschap. Voor de Vincentiuskerk stelde hij zijn bakkerswoning en leeggekomen bakkerij belangeloos en gastvrij beschikbaar tijdens de 2 jaar durende verbouwing van de pastorie. Voor het onderkomen van de pastoor en werkzaamheden en vergaderingen die anders in de pastorie plaatsvonden was dat een welkome en goedkope oplossing vlak bij de kerk. Zijn gulheid en sponsoring o.a. bij de werkzaamheden tijdens de bouw van het Volendams Museum zijn onvergetelijk.

Daar zijn alle honderden betrokkenen nog steeds dankbaar voor en zijn een altijd blijvende herinnering aan het gebak dat hij persoonlijk bracht. Vol trots trakteerde Ab van Pooij diverse keren op taartjes en koek voor de vrijwilligers die in de jaren 1990 en 1991 tijdens de realisatie van het Volendams Museum en in 1994 en 1995 bij de bouw van de museumvleugel voor het Sigarenbandjesmuseum op de bouwplaats aan het werk waren. Voor het bestuur en de museumbouwmeester waren dat welkome verrassingen want er was alleen geld beschikbaar voor koffie als loon voor het vrijwilligerswerk. Dat was onvergetelijk en van groot belang voor de bouwsfeer en de daaraan verbonden realisatie van deze blijvende culturele huisvesting waarvan inmiddels praktisch heel Volendam al 45 jaar aandeelhouder is vanwege hun giften en gaven.

Ook het Volendammerdagencomité vanuit het Volendams Museum denken nog vaak terug aan zijn gulheid en sponsoring tijdens de Volendammer huwelijksbruiloften aan de Havenkade alwaar zo’n 200 deelnemers in bruiloftskleding een bruiloft vierden na de Hoogmis, gezellig samenzijn in deJozef, het aalroken en optredens van onze culturele verenigingen aan de Haven. Ab van Pooij verzorgde met zijn zoon belangeloos de tientallen tulbanden op de bruiloftstafels. Afgelopen jaar hebben Ab en zijn vrouw Maartje de filmbeelden van de bruiloft met de tulbanden uit 1994 terug gezien tijdens de traditionele filmvoorstelling die vrijwilligers vanuit het museum organiseren in Nicolaashof.

Nu is zijn stoel leeg. Zijn stem is stil. Wie hem heeft gekend, weet wat dat zeggen wil. Wij zwijgen maar…. Stond er op zijn overlijdenskaart. Beter kan zijn heengaan niet verwoord worden.

Ab, wij vragen aan jouw Schepper dat je vrouw, je kinderen, kleinkinderen, familie en je vele vrienden en kennissen de kracht ontvangt om het verlies te kunnen dragen. Rust nu in vrede.

Wim Keizer
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook