Horecabeleid na 34 jaar aangepast

Horecabeleid na 34 jaar aangepast

Geen schenking van alcohol in detailhandel

In Edam-Volendam is binnenkort meer mogelijk op het gebied van een drankje en een hapje in de detailhandel. En ook de horeca zelf krijgt meer speelruimte om anders te ondernemen. Voor de meeste gemeenteraadsleden is het schenken van alcohol in een winkel een stap te ver en vooral een verkeerd signaal. Alcoholvrij wordt de norm.

De laatste wijziging van het huidige horecabeleid dateert van 1987. Daarom was het tijd voor aanpassingen, legde wethouder Hans Schütt donderdag uit.
De wethouder economische zaken ziet het nieuwe horecabeleid als een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. Diverse leden van de oppositie noemde het een ‘vaag plan’ zonder kaders. Maar dat was ook de bedoeling legde Schütt uit. Hij wil zien hoe ondernemers met initiatieven komen om na twee jaar te evalueren of zaken aanslaan en passen.

In het nieuwe beleid kunnen zogeheten social firms ook horeca-activiteiten ondernemen en is het voor horecabedrijven zelf mogelijk om ook andere activiteiten zoals detailhandel te combineren.

Gevoeliger ligt alcohol in winkels.  Als voorbeeld werd een bruidszaak genoemd waarin het mogelijk zou moeten zijn om met een glas bubbels de koop af te sluiten.
Nadat er over het schenken van drankjes in detailhandel een discussie ontstond kwam Alfred de Jong (CDA) met een compromis: ‘maak er alcoholvrije bubbels van.’

Simon Rikkers (VD|80) vroeg zich nog wel af waarom initiatieven niet gewoon per geval in de raad besproken konden worden. Zijn partijgenoot Angelique Bootsman mist duidelijke kaders en vroeg zich af wat leidend was binnen de verschillende bestaande beleidsregels.
De wethouder pareerde dit door te stellen dat de visie is ingekapseld in allerlei bestaande visies.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook