Hoe zit het met elektrisch rijden in Edam-Volendam

Hoe zit het met elektrisch rijden in Edam-Volendam

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Edam-Volendam? Het kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor).

In Edam-Volendam staan 15149 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 170 (1,12%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 237 (1,56%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Edam-Volendam wordt dus 2,69% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten Edam-Volendam
In de gemeente Edam-Volendam zijn er zijn er in totaal 106 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.
Er zijn 78 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken. Er zijn 28 semipublieke laadpalen. Deze bevinden zich op privéterrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
Op dit moment zijn er geen openbare snellaadpunten beschikbaar in Edam-Volendam.

Steeds meer elektrische voertuigen
De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,26%. Dat betekent dat er 4 elektrische auto’s per laadpaal in Edam-Volendam zijn. Dat is iets lager dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Edam-Volendam overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Informatie hierover kunt u opvragen bij de gemeente.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook