Hoe helpt een NLP Practitioner bij Angst?

Hoe helpt een NLP Practitioner bij Angst?

Iedereen is wel ergens bang voor. Sommige kunnen het goed verstoppen, andere weten misschien niet eens dat ze sommige dingen doen die uit angst zijn ontstaan. Wat zeker is, is dat vrijwel iedereen een angst heeft die zijn of haar leven bepaalt en in vrijheid beperkt. Wat voor functie je ook hebt in het werkleven, of hoeveel je al bereikt hebt... er is altijd wel iets waar je bang voor bent. Het goede nieuws is dat die angsten te overwinnen zijn met een NLP practitioner opleiding! In dit artikel kom je er achter wat je kunt leren tijdens een Practitioner opleiding.
1 Toegeven dat je bang bent.
Veel mensen realiseren zich niet hoe bang ze zijn, hoe diep de angst zit en hoe dominant die is. Geen probleem kan worden opgelost voordat het benoemd is, dus het eerste wat je moet doen is toegeven dat je angsten kent.

2 Begrijpen wat angst daadwerkelijk is
Elke angst komt voort uit een geconditioneerde respons. Meestal levert die conditionering een subtiele dosis angst af waardoor we ons nooit helemaal vrij voelen, ook al is de oorspronkelijke reden voor die angst al lang verdwenen en de onderliggende realiteit van de dreiging onbelangrijk.

3 Benoem je angst
Acrofoben hebben hoogtevrees, claustrofobieën en zijn bang voor kleine ruimtes en zo kan je nog wel even doorgaan... Dit zijn allemaal zichtbare en tastbare angsten. Maar hoe zit het met angst voor sociale afwijzing? Dat is een stuk minder goed zichtbaar en te benoemen. Vraag jezelf af: waar ben ik bang voor? Als je het moeilijk vindt het te benoemen komt dat misschien door een overkoepelende angst: angst om je angsten onder ogen zien.

4 Begrijp de angstspelletjes van je brein
De angst om je eigen angsten onder ogen te zien is een van de vele spelletjes die je brein speelt om je meer onder controle te houden. Het is lastig om onze angsten bloot te leggen omdat ze zich verstoppen en van vorm veranderen. Zoals er in het communicatiemodel van NLP wordt laten zien, zijn er verschillende filters waarmee wij externe prikkels verwerken. Om te kijken waar je angst vandaan komt, kan het nuttig zijn om naar deze filters te kijken.

5 Leg de gelofte af
Velen van ons zijn tevreden met een “lijdensweg” en hebben geaccepteerd het leven nu eenmaal zo is. Meestal weten we zelf niet eens waar we bang voor zijn! De eerste stap richting vrij zijn is angsten herkennen en erkennen. Verstop je zelf niet, maar ga de uitdaging aan. Spreek dus uit dat je je niet meer wilt laten leiden door angst. Want wees eens eerlijk, hoe vaak zijn de ergste angsten uitgekomen? Hoe vaak zijn er echt mensen gaan lachen toen je aan het spreken was in het openbaar? Op dit moment gaat het goed met je, je hebt dus nog geen reden om je zorgen te maken over een mogelijk angstscenario.

6 Waag de sprong naar vrijheid
Om je angsten te overwinnen en moet je die angst recht in zijn gezicht durven kijken. Als je dat doet, zie je dat er niets te vrezen valt. Zodra je weet dat er angst is, ga je ermee aan de slag van. Want, wat is het ergste dat kan gebeuren? En wat als er gebeurt? Hoe groot is de kans dat het gebeurt? Kan je iets doen omdat scenario te voorkomen? En... Wat is het best case scenario?
Om angsten onder ogen te zien moet je de sprong naar vrijheid wagen. Maar, dat is nog niet altijd even makkelijk. Tijdens een NLP Practitioner krijg jij de technieken waarmee binnen enkele momenten van angsten (of andere niet helpende emoties) af kunt komen, zodat jij eindelijk jouw leven vol vrijheid kunt gaan leven!
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook