Historisch hoogstandje?

En daar is ie dan. De originele wasplaats aan de Brouwersgracht ter hoogte van de ‘Proeve’. Een idee van Oud Edam om de historische waarde van dit schitterende hofje te vergroten.

De wasplaats was vroeger recht tegenover de uitgang, maar vanwege de toch al beperkte parkeerplekken is besloten het bouwwerkje zo’n twintig meter op te schuiven. Begrijpelijk, maar wel een beetje vreemd. Er staat niets bij vermeld, zodat menigeen zich afvraagt waar dit kunstwerkje voor dient.

Een visplaats? Een aanleg- of instap steiger voor bootjes als er Kaasmarkt is? Een rustplaats voor de ‘oud en der dagen zat’ toerist die gids en groep niet kunnen bijbenen? Of is het wellicht bedoeld voor kinderen die op een warme dag het water in willen duiken? Dat kan gerust, het water is tegenwoordig schoon. Een rat of drol kom je niet meer tegen, op zijn hoogst een liefdevolle karper op weg naar de Noorderbrug.

Om kort te gaan allemaal vragen. Dat het er is, geen probleem, niemand heeft er last van, maar is het een verrijking? De leuning is grof, de drie treden zijn te smal zodat je op moet passen dat je sowieso niet voorover de gracht in duikt of de achterkant van je benen beschadigd en de plek klopt niet. Maar...geen klagen. Het is uitermate  geschikt om een gieter te vullen voor het tuintje.
Een klein bordje met uitleg misschien?
Jaap Slegt
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook