Het verhaal van de Boogy Brothers: van Nohol tot Dubai

Het verhaal van de Boogy Brothers: van Nohol tot Dubai

Als jonge gasten waren Johan en Ferdinand Boogaard al bezig in jongerencentrum Nohol, Johan vooral met licht en Ferdinand met geluid. Ze werden al snel de Boogy Brothers genoemd en dat werd de naam van het bedrijf dat ze samen zijn gestart. Wat begonnen is als hobby is uitgegroeid tot een onderneming die aan alle grote shows van Nederland meewerkt, van The Voice tot het Songfestival en ver buiten de landsgrenzen.

Tussen de dozen met stekkers en kilometers kabel vertelt Johan vanuit het kantoor over het bedrijf dat hij samen met zijn broer runt. “Ik was altijd met licht bezig en Ferdinand met geluid, dat begon zo in de Nohol en is nog steeds het geval. Het was Orm de Waard die ons altijd Boogy Brothers noemde, dat hebben er dus maar ingehouden. De broers houden zich bezig met verkoop en verhuur van licht- en geluidapparatuur, maar ontwerpen ook volledige lichtshows. Voor alle grote evenementen van Nederland worden ze ook ingehuurd. Johan: “Wij worden dan voor onze kennis en kunde ingevlogen, bijvoorbeeld bij Pinkpop, Lowlands en straks het Songfestival. Afhankelijk van project nemen we onze eigen spullen mee, of komen we met ons eigen team van freelancers. Het kan verschillen van een gloeilamp tot twaalf trailers vol apparatuur.”

Het licht speelt een grote rol bij de totale beleving bij een concert. Johan legt uit: “Anders is een zaal maar een vierkante doos met een paar gordijnen. Het is nog altijd een magisch moment als het zaallicht uit gaat, een bandje gaat spelen en de show begint. Een paar uur later is het klaar en dan kun alles weer worden afgebouwd. Maar daar doe je het voor.” 

Voor het ontwerpen van een lichtshow wordt alles vooraf in 3D ontworpen op de computer. “Dat gaat niet vanzelf. Het gaat om een gevoel, dat stop je in het ontwerp en vertaal je naar licht. Wij proberen er elke keer opnieuw het maximale uit te halen. Iets doen wat een ander nog niet heeft, nieuwe technieken en een nieuwe beleving. De ontwikkelingen staan niet stil, en begint ledverlichting bijvoorbeeld een steeds grotere rol te spelen. Je moet als bedrijf blijven investeren, maar dat is soms lastig. De apparatuur is vaak kostbaar en nog lang niet afschreven als het al verouderd is geraakt.”

Sneeuwhal Dubai
Geen dag is hetzelfde voor de broers. Johan: “De ene keer begin ik al om 4:00 uur ‘s nachts met werken om iets op te bouwen, een andere keer ben ik pas om 6:00 uur klaar. Het is echt steeds iets anders, van de ene avond house op State of Trance en de avond erna weer Vrienden van Amstel. De ene keer sta je op een festival en de week erna loop je in de Amsterdam Arena op 40 meter hoogte over een staalbalk om installaties op te hangen. Bijzonder was vorig jaar een sneeuwhal in Dubai waar we een lichtinstallatie hebben geleverd. Heel technisch met sensors zodat het licht met je mee beweegt als je midden in de woestijn van een berg sneeuw komt gegleden.” Toch hebben festivals de voorkeur voor Johan: “Het heeft iets te maken met de sfeer daar van vrienden die een drankje doen en bandjes kijken. Ik was afgelopen jaar verantwoordelijk voor de Alpha tent op Lowlands en er kwamen per dag zes bands met ieder een eigen lichtset. Met de belichting kunnen ze een eigen unieke sfeer neerzetten. Tussen de acts heb je een kwartier om alles om te bouwen. In totaal zijn dat 40 trailers. Dat is dus wel hard werken.”

Zwembad
Ook verzorgen ze vaste installaties, zoals onlangs in het zwembad in Purmerend. “Dat moet je zien als een tablet aan de muur die gemakkelijk te bedienen is, waar feitelijk een heel systeem achter zit. Bijvoorbeeld voor het leszwemmen, met een druk op de knop worden vanzelf de juiste instellingen geschakeld.” Ook worden er zelf ontwikkelde producten verkocht. “We bouwen en verkopen bekabelings-oplossingen. Bijvoorbeeld voor andere verhuurbedrijven. Zo hebben we een modulaire behuizing, die we zelf hebben ontwikkeld. Die kunnen we op aanvraag inrichten op de wensen qua stoomverdeling. Daar ben ik denk ik het meest trots op. Ik hoop dat we de komende tien jaar het ontwikkelen van eigen producenten kunnen doorzetten. Voor de toekomst is het wel nodig dat we een nieuwe locatie vinden, hier zijn we echt uit ons jasje gegroeid.”

Johan Cruijff Arena
Door de diversiteit van het werk, is het soms niet precies duidelijk wat te doen voor mensen uit hun omgeving. Johan: “Ze begrijpen niet altijd wat we doen. De Ziggo Dome heeft toch gewoon licht, zeggen ze dan. Maar dat is dus niet zo, het is gewoon een lege, vierkante hal. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Rai, Arena of Jaarbeurs. Natuurlijk zijn er wel zalen die eigen geluid- en lichtinstallaties hebben hangen, maar de meesten niet. Dat is omdat de ene avond zo kan verschillen van de andere, soms zijn 20 lampen genoeg en een andere keer moeten er 200 hangen. Als wij binnenkomen is het een lege hal en moet alles gebeuren. Van begin tot einde mogen wij er dan een feestje van maken.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook