Het eerste Edams Dictee in het café

Het eerste Edams Dictee in het café

Zaterdagmiddag 23 februari zal het eerste Edams dictee in het café plaatsvinden in de Harmonie. Schrijfster Lydia Rood heeft speciaal een tekst geschreven over Edam die wordt voorgelezen door burgemeester Lieke Sievers. Alle taalpuriteinen die willen meestrijden voor de eeuwig roem in deze taaloefening in zuiver schrijven, zijn welkom!  

De middag wordt georganiseerd in het kader van Boek en Café. Elke tweede donderdag van de maand staat de Harmonie in het teken van boeken en alles wat daarmee te maken heeft. Dit wordt door Janneke Rijpstra en Siem Kees Slegt georganiseerd. De invulling van de boekenavond is divers, van een schrijver die over zijn werk vertelt, tot bevlogen lezers die hun favoriete boek meenemen om daarover te vertellen. In samenwerking met boekhandel Het Leesteken zal in het weekend van 2 maart een pop-up boekenwinkel worden ingericht, met uiteenlopende boeken voor jong en oud in de uitverkoop.

Regelmatig helpt Carla Knelange bij de organisatie van Boek en Café. Als redacteur bij BDU Media komt ze nog wel eens wat leuks tegen. Carla legt uit: “Toevallig las ik dat ze ergens in West Friesland een dictee organiseerden in een café. Ik moest meteen aan Siem Kees denken, dit past goed binnen Boek en Café. Er worden op diverse plaatsen dictees gehouden, maar hier in de omgeving nog niet.” Het jaarlijks Groot Dictee der Nederlandse Taal werd dit jaar voor het eerst alleen op de radio uitgezonden, maar is nog steeds ongekend populair. Carla: “Ik doe altijd mee. Dat het dictee niet meer op tv wordt uitgezonden vind ik jammer, maar dit was voor ons verder geen aanleiding om een eigen dictee te organiseren.”

Tekst van Lydia Rood
De tekst van het dictee wordt geschreven voor Lydia Rood. Deze bekende auteur schreef twee keer een roman met Edam als onderwerp. Siem Kees: “Ze was meteen enthousiast. We wilden graag een tekst die over Edam gaat, of daarmee te maken heeft. Dus de naam: Edams dictee slaat op het onderwerp, iedereen mag er verder aan mee doen, uit alle kommen van de gemeente.” Janneke: “Verder hebben we aangegeven dat de lengte hetzelfde moet zijn als het dictee op tv en qua moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met de laatste op de radio. Deze was met een beetje kennis van het Nederlands goed te maken en iets normaler dan soms in de voorgaande jaren het geval was. Het moet wel een beetje leuk blijven. Voor ons is het verder ook een verrassing.”

Eeuwige roem
Om 12:30 liggen de schriftjes en pennen klaar in de Harmonie en om 13:00 begint de burgemeester met het voorlezen van de tekst. In een pauze van ongeveer een uur zullen de dictees door een vijfkoppige jury worden nagekeken, waaronder Carla en Janneke. “We zullen streng maar rechtvaardig zijn, een fout is een fout, dat betekent dus ook dat er meerdere fouten in een woord kunnen zitten.” Siem Kees: “Voorop staat dat het vooral leuk moet zijn. Er zal natuurlijk wel een kleine prijs zijn voor de persoon die het dictee het beste gemaakt heeft, het gaat vooral om de eeuwige roem.”

Schrijven is belangrijk
De leden van de organisatie zijn zelf ook veel met taal bezig. Carla: “Door mijn werk ben ik elke dag met taal bezig. Als ik een tekst onder ogen krijg met spelfouten, kan ik me daar aan ergeren. Het is blijkbaar toch belangrijk om goed te spellen. Ik vind het heel dapper dat mensen mee durven doen dit dictee.” Taal is onderhevig aan verandering, daar speelt het gebruik van de mobile telefoon zeker een rol bij. Janneke: “Er gaat nu veel meer via de app, dus eigenlijk zijn we nu juist veel meer aan het schrijven dan vroeger. Het leuke daarvan is dat je soms verrast wordt doordat iemand heel bloemrijk kan schrijven. Dan vraag je iemand hoe het gaat en krijg je een heel leuk geschreven verhaal terug.” 

Maximaal 40 deelnemers
Er kunnen in totaal 40 taalfanaten en boekenwurmen meedoen aan het dictee. Er zijn al veel inschrijvingen, maar er zijn nog een paar plekjes beschikbaar. Inschrijven kan via info@harmonie-edam.nl. Janneke: “Er was zelfs een aanmelding van de persoon die het laatste dictee gewonnen had. Die wilde graag meedoen, buiten mededinging om. Er blijkt een website te zijn waarop alle dictees die gehouden worden staan vermeld, zo was hij bij ons terechtgekomen.” Siem Kees: “Hij wilde echt graag meedoen, maar we kiezen er toch voor om het lokaal te houden.”

Telefoon verboden
De sfeer tijdens het dictee zal fijn ouderwets en nostalgisch zijn, aldus Siem Kees. “Telefoons zijn verboden en we schrijven nog net niet met kroontjespennen.” Janneke vervolgt: “Het leuke van dit soort dingen is dat je mensen die je vaak wel van gezicht kent, nu op een hele andere manier leert kennen. Je raakt vanzelf met anderen in gesprek omdat je een binding hebt met elkaar omdat je iets gemeenschappelijks aan het doen bent. Je vraagt bijvoorbeeld: is het nou pannenkoek of pannekoek?” Siem Kees: “Als het allemaal lukt, doen we het zeker nog een keer, dan wordt het misschien wel een jaarlijks terugkerend evenement.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook