Herinneringen ophalen aan de hand van kunst 
Oude Meesters museum project komt aan huisAan de hand van kunst en museale voorwerpen herinneringen ophalen over vergane tijden. Dat is een van de gedachten achter het project Oude Meesters Museum in Huis. De drie musea die onze gemeente rijk is (Volendams Museum, Edams Museum, Schooltje van Dik Trom) slaan voor dit project de handen ineen en komen met de kunstwerken bij de mensen in de verschillende zorgcentra. 

Jetty Voermans is een van de drijvende krachten achter het project Oude Meesters Museum in Huis. “We brengen voorwerpen van vroegere tijden naar de tehuizen. Het is de eerste keer dat dit hier in de gemeente wordt gedaan. Om te leren hoe we dit op moesten zetten en hoe de mensen te prikkelen, hebben we les gehad van Angela Manders van de organisatie Museum Voor 1 Dag die dit al eerder elders in het land heeft opgezet. Daarnaast hebben we onlangs in het St Nicolaashof een pilot gehouden om te kijken hoe de reacties waren.”

Fonkel
De pilot was voor de organisatie van Museum in Huis dus ontzettend leerzaam. “De mensen die we willen bereiken, zijn vaak slecht ter been, maar ook dementerend of in ieder geval heel erg vergeetachtig. Wat we gedaan hebben, is de voorwerpen uitstallen op tafel en vragen of de mensen iets herkennen. Bij het zien van de voorwerpen zie je direct een fonkel in de ogen komen van de ouderen. Je ziet dat ze even terug gaan in de tijd en dan komen de verhalen vanzelf. Over een leesplankje – er werd zelfs nog gezamenlijk een liedje gezongen – of een paar oude schaatsen. Prachtig om te zien. Een feest van herkenning en dat is de bedoeling.”

Een oude kaaskop, een vijzel en nog meer van voorwerpen die inmiddels al lange tijd niet meer in gebruik zijn, passeren de revue. Het laat zien hoe de vorige generaties leefden en toont tevens hoe de wereld in de afgelopen decennia is veranderd. “We merken in de musea ook dat mensen komen omdat ze herkenning zoeken uit hun vroegere leven. Zeker als ze met meerdere generaties komen, is dat prachtig. De oma’s die vertellen aan de kleinkinderen hoe het vroeger was.”

Het land in
Na de pilot in het St. Nicolaashof zal het Museum in Huis ook ‘aanmeren’ in de verzorgingstehuizen De Meermin in Edam, De Gouwzee in Volendam alsmede de Zeevang in Oosthuizen. “Daar worden we als groep losgelaten en moeten we het als groep zelf gaan doen. Daarna zijn alle zorginstellingen van de Zorgcirkel aan de beurt. Als blijkt dat mensen het echt waarderen, kunnen we later ook in kleine groepjes bijvoorbeeld met de kinderen en kleinkinderen naar de musea toe.”

Behalve dat het Museum in Huis voorwerpen meeneemt, is het voor de ouderen zelf natuurlijk ook mogelijk om zelf op zolder te kijken of er nog een verdwaald museumstuk ligt. “Er werd ons bijvoorbeeld na afloop van de pilot een oude olielamp aangeboden voor het Edams museum. Het werkt dus twee kanten op.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook