Grote zorgen om wijzigingsplannen matchingsprocedure Amsterdam

In veel regiogemeenten rondom Amsterdam is onrust ontstaan over het plan van de gemeente Amsterdam om de matchingsprocedure, bedoeld voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, te wijzigen. Als dit doorgaat wordt het kinderen uit de regio na de basisschool zeer moeilijk gemaakt om nog een school in de hoofdstad te vinden.

In Edam gaan vanuit De Nieuwe School, een zogeheten Jenaplanschool, veel kinderen na de basisschool richting Amsterdam. Om daar een school te vinden met gelijksoortige pedagogisch-didactische grondslagen. Voorbeelden hiervan zijn stedelijke gymnasia en bijzonder neutraal onderwijs, waaronder Montessori-, Vrije school-, Dalton- of Jenaplanonderwijs. Ook andere vernieuwende onderwijsvormen zijn in de directe omgeving niet of beperkt voorhanden.
“Dit is discriminatie op basis van postcode dat leidt tot kansenongelijkheid en verlies van keuzevrijheid”, klinkt het.

Uit de resultaten van de matching van 2020 blijkt dat maar 92,4%  van de leerlingen op een Amsterdamse school in de top-3 voorkeursscholen wordt gematcht. Dus op een acceptabele keuze terecht is gekomen. 81% van de kinderen komt op de school van de eerste keuze terecht. Ouders en basisscholen (uit de regio) begrijpen dan ook niet dat dit (succesvolle) systeem nu weer moet worden omgezet ten behoeve van Amsterdamse kinderen.

Aankomende week zullen in de gemeenteraad van Amsterdam twee scenario’s worden voorgelegd als alternatief voor het huidige systeem van loting en matching. Die zullen er voor zorgen dat leerlingen uit Amsterdam voorrang krijgen op kinderen buiten Amsterdam. Alleen al uit de gemeente Waterland, Oostzaan en Landsmeer gingen dit jaar ruim 1000 leerlingen naar een school in Amsterdam. De gevolgen zullen dus groot zijn voor toekomstige schoolkeuzes.
In totaal komen 1 op de 7 kinderen in het voortgezet  onderwijs van Amsterdam uit de regio.

“Amsterdam heeft een gebieds- overschrijdende, regionale, functie voor wat betreft het leveren van voortgezet onderwijsvoorzieningen. De gemeente Amsterdam heeft er zelf meermaals nadrukkelijk op gewezen deze rol te hebben,” melden de gemeente Waterland, Landsmeer en Oostzaan in een gezamenlijke brief.
Ook diverse ouders en De Nieuwe School uit Edam hebben inmiddels bezwaren kenbaar gemaakt richting de gemeenteraad van Amsterdam.

Op www.ookvovanuitderand.petities.nl kunnen bezwaren worden ingediend.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook