Per 31 mei 2025 zijn de gebruikersovereenkomsten voor buurtcentrum De Singel opgeheven. Dit als gevolg van een ingrijpende verbouwing die wordt voorbereid. Hierna krijgt Centrum Jeugd en Gezin – nu nog gevestigd in Volendam – een vaste plek in het pand samen met een wijksteunpunt. Grote vraag is wat er gaat gebeuren met de huidige gebruikers. Er heerst grote onzekerheid onder de verenigingen.
In De Singel zijn overdag nog veel activiteiten. Berend Botje huurt er een ruimte, de Weggeefwinkel heeft er opslag en weggeefdagen, er maken twee zangkoren gebruik van de zaal, er wordt gekookt en Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam vult wekelijks nog 24 uur in. Waaronder activiteiten voor de jeugd (Bosvolk), de iets oudere jeugd (Zipp), senioren en anderen. Daarbij wordt de zaal incidenteel gebruikt door andere verenigingen, waaronder d‘Ye, het Singelfestival en de ijsvereniging.
Toneelvereniging d’Ye maakt al decennialang gebruik van de grote zaal van De Singel. Als gevolg van de verbouwing keert de vereniging sowieso niet meer terug. Maarten Groot, voorzitter d’Ye: “Na de verbouwing verdwijnt het hoge podium. We hebben nog steeds geen oplossing gevonden. Feitelijk zijn er in Edam geen zalen meer voor een vereniging als de onze.”
Voorheen speelde d’Ye vaak in het Damhotel. “Dat is geen optie meer.”
Op locatie
In juni wil de toneelvereniging daarom maar op locatie spelen. “We willen dat deze vereniging met een hele mooie geschiedenis blijft bestaan. Ook voor onze materialen zoeken we een opslag. Wel is in eerste instantie gezegd dat er wellicht in PX plaats is. Maar we willen in Edam blijven en niet naar Volendam. In Edam liggen onze roots en zit ons publiek.”
Popkoor
Popkoor Afslag Edam maakt al vanaf de jaren negentig gebruik van De Singel. Ook hier is nog geen oplossing voor het noodgedwongen vertrek. Ritha Twisk is voorzitter en is met de 35 leden al geruime tijd op zoek naar een nieuwe locatie. “Een deel van onze leden komt uit de regio. Waaronder ik zelf. Goede parkeervoorzieningen zijn dus nodig. We hebben gekeken bij de Vermaning aan de Kaasmarkt. Een mooie plek maar zonder parkeermogelijkheden. De gemeente zou meedenken maar PX zit vol en het Damhotel is te duur voor ons. We gaan nog wel op andere plekken kijken, het liefst in Edam natuurlijk. We hebben er daarnaast een hard hoofd in of we na de verbouwing nog terug kunnen naar de Singel.”
In overleg
Jera van Gelder is directeur van CBW Edam-Volendam. Ook hier is het puzzelen. “We willen laagdrempelige activiteiten aanbieden in de wijk. En dat is door deze verbouwing een opdracht. Onze activiteiten lopen zeer uiteen, dat maakt het lastig. We zijn hierover in gesprek met de gemeente. Ook welke activiteiten er uiteindelijk nog terug kunnen komen. Want er wordt in het nieuwe ontwerp wel een aparte ruimte gecreëerd. Wellicht dat mensen uit Edam ideeën hebben voor een vervangende ruimte!”
Al eerder heeft het Singelfestival aangegeven in nood te komen door een gedwongen verhuizing. Dit tweedaagse festival zit al sinds jaar en dag bij de Singel. Ook hier wordt gezocht naar nieuwe wegen om opheffing te voorkomen.
Treurig
Bij de Weggeefwinkel is de nood misschien nog wel het grootst. Hier wordt de Singel met hulp van 40 vrijwilligers niet alleen regelmatig gebruikt voor de weggeefdagen maar ook voor opslag van spullen.
Bestuurslid Nicola Offergelt noemt het verdwijnen van de buurthuisfunctie ‘verschrikkelijk voor Edam’. “Met de komst van Centrum Jeugd en Gezin valt het feitelijk niet meer te combineren. Dat betekent dat Edam zonder een echt buurthuis komt te zitten. En dat in zo’n actieve kern. Ons werk wordt door velen geprezen maar uiteindelijk worden we niet echt gehoord. We zijn een organisatie met heel weinig geld. Maar op het gebied van duurzaamheid, het feit dat we veel mensen met weinig geld kunnen helpen, het zoeken naar verbinding, voor al die zaken worden we geprezen. We zijn al bijna 13 jaar actief. Maar ondanks mooie woorden van politieke partijen gebeurt er niets. Bij het gemeentebestuur lijkt alles geld gedreven. We kunnen contact opnemen met de afdeling Vastgoed van de gemeente. Maar als je geen geld hebt is dat weinig perspectiefvol.”
De Weggeefwinkel, waar elke keer honderden mensen op af komen, zoekt een ruimte waar opslag en presentatie samen kunnen gaan. “Hopelijk dat er alsnog iets op ons pad komt. “
Reactie gemeente
De gemeente stelt dat “De Singel tijdens al onze voorbereidingen normaal geopend blijft voor de gebruikers. Wij willen benadrukken dat het voor alle gebruikers belangrijk is om zelf op korte termijn op zoek te gaan naar een alternatieve ruimte. Na de ontwerpfase wordt bekeken of terugkeer mogelijk is, op voorwaarde dat dit passend moet zijn binnen het concept en tegen een kostendekkend tarief. Wij zijn op dit moment in gesprek met een partij om te onderzoeken of wij tijdens de renovatie een alternatieve locatie kunnen aanbieden. Aangezien de beschikbare ruimte in Edam en Volendam schaars is kunnen wij geen garanties geven. Na de verbouwing worden het CJG en wijksteunpunt in de Singel gehuisvest. Samen met het CBW kijken wij ook naar de mogelijkheden als het gaat om het buurthuiswerk. Met de overige gebruikers kijken we ook naar de mogelijkheden tot terugkeer.”