Groot enthousiasme over project Botter+

Groot enthousiasme over project Botter+

Opwaardering Slobbeland, werk voor kwetsbare groepen en duurzame toeristische attractie

De gemeenteraad was donderdag niet alleen unaniem maar vooral ook zeer enthousiast over het voorstel om deze zomer te starten met de bouw van een bijzonder project. Op het Slobbeland komt een prachtige scheepswerf met horeca, opleidingsmogelijkheden en museale functies. “Een parel voor de gemeente!”

De vereniging Behoud de Volendammer Botters, Odion en een Social Firm worden de drie huurders van het pand. De huur dekt ook nog eens de kosten, vertelde wethouder Vincent Tuijp afgelopen vrijdag, een dag na het besluit.

Win-win
In de werf komt dagbesteding voor cliënten van Odion. Zij werken nu al mee aan het onderhoud van de botters, op een andere locatie aan het Slobbeland. In het horecagedeelte, met fantastisch uitzicht op het water en de schepen, zullen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen om te werken en door te stromen naar regulier werk. Daarnaast wordt een meester-gezel opleiding gestart. Onder meer in samenwerking met de Triade en Freek Slot, eigenaar van de historische scheepswerf Groot in Edam. Ook komt er een kleine nostalgische smederij in het pand en een winkel.

Kwaliteitstoerisme
Al met al wordt het een aantrekkelijk gebouw met belangrijke cultuur-historische aspecten. Een verrijking voor de gemeente en het kwaliteitstoerisme. “Maar ook voor de inwoners zelf natuurlijk! Wethouder Tuijp hoopt daarnaast dat dit de aanzet vormt tot een totale opwaardering van het wat verwaaide gebied.

Eerste paal
in juli van dit jaar zal de eerste paal geslagen moeten worden. Aannemer is Klies en Jozef, een lokale bouwer. Wethouder Schütt, nauw betrokken bij de financiële aspecten van de werf, is meer dan verheugd dat het 2,3 miljoen kostende project van start kan gaan. Dit nadat het eerste idee, bestaande uit alleen een onderhouds- en opleidingswerf, al 19 jaar geleden werd gelanceerd.

Als de werf, Botter+ genaamd, straks open gaat zal het 365 dagen per jaar open zijn! Ook zal er een belevingsspeeltuin worden ingericht en komt er voldoende parkeergelegenheid. 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook