Groei bijstandsgerechtigden valt mee

In 2020 kreeg Nederland te maken met de Coronacrisis. Veel bedrijven en zelfstandig ondernemers verkeren in zwaar weer door de opgelegde maatregelen. Het veelvoudig gebruik van de steunpakketten van de overheid, zoals de NOW regeling, tonen aan dat veel bedrijven hulp nodig hebben bij het betalen van hun werknemers. Op basis van cijfers van het CBS heeft het Centrum voor Economisch Welzijn onderzoek laten uitvoeren naar de bijstandsuitkeringen in 2020 in vergelijking met het voorgaande jaar 2019.

Wat het meest opvalt: Het gemiddelde in heel Nederland van de eerste 10 maanden in 2020 ligt maar 0,41% hoger dan in 2019.
Waar in januari 2020 er nog 400670 uitkeringen waren, zijn dit er in oktober 2020 411000 (+2,6%).
De grootste stijger is de gemeente Sluis in Zeeland, met een toename van 180,51%.

Edam-Volendam
In de gemeente Edam-Volendam is de stijging over twaalf maanden klein, namelijk 0,1%. Waar een jaar geleden 7,8% per 1.000 duizend inwoners in de bijstand zat, was dat in de zomermaanden 8,0%. Daarna vlakte het weer iets af.

Geen significante stijging
In de meest recente data is een kleine stijging zichtbaar gedurende het Coronajaar 2020. Gedurende het jaar is het aantal uitkeringen na de 1e lockdown zeker toegenomen, maar ziet daarna ook weer een daling.
Data uit begin 2021 moet aantonen of de 2e lockdown een significant effect gaat hebben op de bijstandsuitkeringen. Met een vaccin in zicht en de grote hoeveelheden overheidssteun lijkt het echter allemaal mee te vallen.
Bron: Centrum voor Economisch Welzijn, CBS

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook