Gijs Günther Schoenen blij met heropening winkel

Gijs Günther Schoenen blij met heropening winkel

Ondanks alles op weg naar de 100 jaar!

Ondanks de gedwongen winkelsluiting in tijden van een lockdown ging Gijs Günther elke dag naar zijn winkel in de Spuistraat. “Om in een ritme te blijven en omdat er altijd wel klusjes te doen zijn.” Zijn ‘geluk’ is dat de schoenenzaak zijn eigendom is anders was het moeilijk geworden voor de winkelier. “Maar ik ben vooral ontzettend blij dat ik weer klanten mag ontvangen!”

Het zijn zware tijden voor winkeliers en horeca-eigenaren. “De kleding- en schoenenbranche hebben ongelofelijk veel last van de pandemie. Enerzijds zit je met een enorme voorraad artikelen en anderzijds heb je bijna geen omzet.”

Gijs ging de laatste maanden nog wel langs bij veelal oudere klanten. En bouwde zijn website uit waardoor de verkoop via het internet nog enigszins op peil bleef. “Maar hier draait het toch vooral om klantencontact, service en de pasvorm.”

Vrolijker
Nu er de laatste weken weer voorzichtig klanten (op afspraak) konden worden ontvangen, werd het gemoed van Gijs weer wat vrolijker. “Maar het blijft behelpen want de meeste klanten komen het liefst spontaan binnen wanneer het hen uitkomt.”

Gijs hoopt dan ook dat het publiek hem weer weet te vinden nu ook de horeca de terrassen buiten mag zetten. “Dan komt er eindelijk weer wat leven op straat en dat heb je hier gewoonweg nodig!”

Zelf houdt hij zich aan alle benodigde regels om het virus niet verder te laten verspreiden. “Dat kan prima!”

Aantrekkelijke zomercollectie
Om naast zijn grote (winter)voorraad toch met een aantrekkelijke zomercollectie te komen zijn de leveranciers gelukkig meegaand om ook kleinere partijen in te kopen.  “Het magazijn puilt uit, maar we hebben de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe merken als aanvulling op onze andere kwaliteitsschoenen. Soepelere voorwaarden voor de inkoop helpt ons in dat kader altijd.”

Met de heropening van zijn mooie zaak neemt ook de energie bij Gijs weer toe. “Hoe ik ook in een ritme probeerde te blijven, je raakt tot langzaam in een sleur. Alleen daarom al ben ik echt blij dat we weer open kunnen. Langzaam zie ik de klanten weer terugkeren.”

Duizendpoot
Gijs noemt zichzelf een ‘duizendpoot in alles’. Hij runt de winkel grotendeels alleen maar zelfs op momenten dat hij alleen op afspraak mocht werken, bleef hij in de winkel tussen negen uur ’s morgens en zes uur ’s avonds. “Een wijze les van mijn vader. Mensen moeten te allen tijde weten dat ze van je op aan kunnen.”

Via de webwinkel verkoopt hij inmiddels ook online schoenen. “Alle modellen staan er inmiddels op. We versturen de producten kosteloos. De prijzen zijn gelijk als in de winkel.”

Bijna 100 jaar
Hij merkt dat de mensen weer zin hebben om te winkelen. “Het zou voor zaken als ons fantastisch zijn als de komende maanden de versoepelingen zich vertalen in winkelbezoek. Over drie jaar bestaan we 100 jaar. Deze winkel is opgericht door mijn opa Anton. Die begon als schoenmaker in 1924 ook schoenen te verkopen. Mijn vader Ernst heeft de winkel flink uitgebouwd en ik hoop hier nog heel lang te werken.”

Wandelsport
Gijs is net als zijn vader een verteller. Waar Ernst in de omliggende polders schoenen soms ruilde voor aardappels, en de winkel in bijna 100 jaar meerdere crisissen doorstond, ziet hij deze pandemie als de zwaarste periode sinds hij ruim twintig jaar geleden de winkel van zijn ouders overnam. Maar hij blijft onverminderd positief. “Kwaliteit, de juiste pasvorm en service staan hier voorop. Zoals ik al zei hebben we het aantal merken uitgebreid en binnenkort richt ik me ook meer op de wandelaar. Daar zal een speciaal hoekje voor worden ingericht!”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook