Gezin belandt in nachtmerrie na aankoop woning Volendammerpad

Gezin belandt in nachtmerrie na aankoop woning Volendammerpad

‘Een expert noemt het ronduit crimineel”

‘Een expert noemt het ronduit crimineel”

Ruim vijf jaar geleden kocht ze de woning aan het Volendammerpad 19 in Edam. Sinds februari heeft Astrid slapeloze nachten van alle zorgen. “Achter de wanden en onder de vloeren is de staat zo slecht en zijn gedane werkzaamheden in opdracht van de verkopende partij dusdanig uitgevoerd dat de woning volledig onbewoonbaar is.” Astrid en haar man Sanjay proberen de enorme schade te verhalen op de verkopende partij, die alles op de kopers schuift of ontkent.

Ze zijn in een nachtmerrie beland. Astrid vertelt dat ze bij de aankoop haar oom, een aannemer, inschakelde om de woning te inspecteren. “Oppervlakkig gezien leek het goed. De verkoper bevestigde dat het pand volledig gerenoveerd was.”

De woning was via een veiling aangekocht door JHN uit Noord-Scharwoude nadat een vorige eigenaar er een wietplantage van had gemaakt en niet aan zijn betalingsverplichtingen voldeed. JHN is gelieerd aan Van Alkemare die zich onder meer bezighoudt met vastgoed beheer en horeca en bedrijfsmakelaardij - met als eigenaar Nick Zuurbier. Via makelaar Bregman en Van Alkemare Makelaardij werd de woning vervolgens weer in verkoop gebracht.

“Toen al moet de verkoper geweten hebben dat het een probleemhuis was. Er zijn volgens getuigen Poolse arbeiders ingezet om deze gebreken provisorisch ‘op te lossen’ en vooral weg te werken.”

In 2011 kwam het te koop en in 2015 werd Astrid eigenaar. Samen met haar man ging ze aan de slag om de woning in te richten. Met hun twee kleine kinderen betrokken ze vervolgens de aankoop.

In eerste instantie ontstonden er in 2016 problemen met het riool en kwamen ze er achter dat een draagbalk in het dak verrot was. Dit heeft Astrid aan de rechter voorgelegd en die zaak heeft zij verloren. “Pas later kwamen we er via een Volendams bedrijf achter dat de verkoper weldegelijk van de rioleringsproblemen afwist, maar dit is nooit aan Astrid verteld. Dat werd in de rechtbank ontkend.”

Weer later, in 2018, bleek de vroegere voorraadruimte boven de achtergelegen aanbouw illegaal te zijn omgezet in woonruimte.

Ook bleek dat er onder de woning een grote waterkelder zat die was weggewerkt. “Dit was ons nergens gemeld en het bracht enorm veel vocht in huis. Op het kinderdagverblijf viel het de leiding al tijden op dat onze kinderen steeds extreem verkouden en ziekig waren. En ook mijn man was om de haverklap ziek. Zelf voelde ik me regelmatig niet lekker.”

Nadat ze recent een expertisebureau inschakelden werd de waslijst aan problemen alleen maar groter. “We kwamen er uiteindelijk achter dat de gemaakte houten constructie niet geschikt is voor het dragen van de eerste verdiepingsvloer. Ook ontbreekt er een dubbele bescherming van de gasleiding alsmede brandwerende bekleding in de wanden. Verder is er niet gewerkt met loodvrije menie op de begane vloer waar de houten constructie op rust en ontbreekt damp-remmend membraam in de vloer en de muren.”

En de waslijst is nog langer: er is door de Poolse arbeiders een betonnen vloer gestort op de funderingsplaat die niet geschikt lijkt om daarop een dragende constructie te plaatsen.

De conclusie van het expertisebureau ingezet door Mercuur Bouw, die momenteel een nieuwe woning bouwt naast Astrid en Sanjay, was dan ook duidelijk:  deze woning is niet veilig! “De woning moet feitelijk helemaal worden herbouwd . Weinig van deze werkzaamheden bleek volgens het bouwbesluit te zijn uitgevoerd.”

Inmiddels leeft het gezin elders. De woning is van binnen gestut en de huisraad verplaatst. “De woning is verkocht als ‘goed onderhouden’.  Alles is puur cosmetisch opgelost in opdracht van de verkoper. Vandaar dat wij ons voorbereiden op een rechtszaak.”

‘Crimineel’
Ze zien er tegen op omdat het voelt als David tegen Goliath. Sanjay: “JHN gooit het tot nu toe op de ‘ouderdomsclausule’ die voor de verkoop is opgesteld. Maar dat is natuurlijk heel wat anders dan wat wij hebben ontdekt, aangezien de problemen met de nieuwe constructie zijn gemaakt door JHN. Maar nu we hebben blootgelegd wat er allemaal mis is, snappen we de opmerking van een expert die zei dat ‘het er gewoon crimineel uitziet…”

Getuigen gezocht
Astrid en Sanjay zoeken getuigen die wellicht iets meer weten van de constructie van het pand en de werkzaamheden die in opdracht van de verkopende partij zijn gedaan. “Een buurman wil al getuigen dat de genoemde Poolse arbeiders werkzaam zijn geweest. Vanuit de gemeente zijn recent twee bouwinspecteurs langs geweest om te kijken. “In onze ogen is de woning moedwillig doorverkocht met verkeerde informatie. Het had – los van alle financiële, geestelijke en lichamelijk ellende -  dodelijk kunnen aflopen!”

Reactie JHN
Nick Zuurbier: “Wij betwisten de juistheid van de genoemde gebreken. Een belangrijk deel is al beoordeeld door de kantonrechter en afgewezen. De bewoonster komt steeds met nieuwe zogenaamde gebreken maar daar heeft nog geen rechter naar gekeken terwijl de woning al vijf jaar geleden is verkocht. Naar onze indruk is zij op zoek naar korting dus terugbetaling van een deel van de koopsom maar daar is in dit geval geen enkele grondslag voor: ze heeft als koper vooraf een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren en wilde de woning heel graag kopen. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter ook deze nieuwe claims afwijst.”

Reactie Sanjay
De situatie met de riolering was achteraf gezien maar een klein probleem. De rechtbank heeft een expert aangesteld die heeft geconstateerd dat de constructie van de aanbouw van het huis zeer risicovol is en heeft Astrid geld toegekend. Astrid heeft de rechtbank wederom gevraagd een deskundige te sturen om nu de hoofdwoning te bekijken. Nick Zuurbier van Van Alkemare Groep en zijn vader Nico Zuurbier van JHN deden het projectmanagement van de verbouwing. Van Alkemare Groep was voorheen eigendom van Nico en nu van Nick Zuurbier. Tijdens de laatste rechtszitting dreigde Nico Zuurbier met juridische stappen tegen Astrid als dit artikel werd gedrukt. Nu geeft Sanjay alleen toestemming om het artikel te laten drukken. Sanjay heeft een advocaat in de hand genomen en oriënteert zich op het doen van aangifte bij de politie. 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook