Gesteggel over zwerfvuil ringvaart

Gesteggel over zwerfvuil ringvaart

Recent zijn de rietkragen langs de ringvaart tussen Edam en Purmerend gemaaid. Daardoor is zichtbaar geworden hoeveel drijfvuil er achterblijft tussen de beplanting langs de waterkant. Vragen van een betrokken inwoner over het opruimen van dit zwerfvuil leiden tot het naar elkaar wijzen van gemeente en Hoogheemraadschap. Vooralsnog is de enorme hoeveelheid vuil maar weggehaald door de bewoner zelf.

Uit correspondentie blijkt dat het Hoogheemraadschap niet wettelijk verantwoordelijk is voor het opruimen van zwerfafval. De waterbeheerder legt de verantwoordelijkheid bij de gemeente Edam-Volendam en Purmerend. Edam-Volendam wijst via een beleidsmedewerker echter weer naar het Hoogheemraadschap. “Zij hebben gemaaid en het is ook hun ‘grondgebied’.”

Enorme hoeveelheid
De oplettende inwoner is uiteindelijk zelf de boel maar (deels) gaan opruimen. “Ik vind het enorm storend al dat vuil. Over een stuk van zo’n 100 meter heb ik bijna vier volle vuilniszakken rommel verzameld. Met het doorschuiven van verantwoording en dus actie wordt het probleem namelijk niet bepaald opgeruimd…”

Waterhelden
Vanuit het Hoogheemraadschap volgt de volgende reactie: “Dat mensen zich ergeren aan het plastic en ander afval in het water en tussen het riet, vinden wij heel begrijpelijk. Helemaal na dat wij er gemaaid hebben, is het goed zichtbaar. We maaien elkaar jaar 400 km aan rietoevers. Het is op dit moment voor ons simpelweg geen doen om die 400 kilometer af te gaan en alle rotzooi op te ruimen. Het afval wat los komt, komt vaak terecht in windhoeken. Daar halen wij of de gemeente het eruit als er een melding van wordt gemaakt. Daarnaast stroomt een deel van het afval naar onze gemalen. Ook daar wordt het er, vaak automatisch, uitgehaald. De beste oplossing zou zijn dat mensen hun afval niet op straat, berm of water gooien, maar weggooien in een prullenbak. Mensen die vrijwilliger afvalrapen, zien wij dan ook als waterhelden.”
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook