Geslaagde missie Zang Edam!

De tijd stond even stil toen Zang Edam de Grote Kerk in Edam verlichtte met het begin van het Requiem van Mozart…et lux perpetua luceat eis..(..en het eeuwige licht verlichtte hen..) Het Introïtus was zeer goed te verstaan, er was duidelijk hard aan gewerkt. Ronduit prachtig was het om te zien hoe deze groep toegewijde amateur-zangers zich in vóór- en tegenspoed, vol vuur en meestal onverschrokken waagden aan de bekende koorwerken die er op het programma stonden.

Altijd is het geweldig om muzikale werken die zó goed passen bij de bijzondere plek die de Grote Kerk is, ter plekke te horen. Ook nu was het weer een belevenis om Mozart te beluisteren in een gebouw dat er al ruim 270 jaar stond toen Mozart stierf op 5 december 1791 en het onvoltooide requiem achterliet. Franz Xaver Süszmayr, leerling van Mozart, voltooide het stuk.

Vóór de pauze werden er werken van Mendelssohn, Bach en Mozart gezongen en gespeeld, maar het pièce de résistance was natuurlijk het Requiem van Mozart dat na de pauze klonk. Benjamin Bakker leidde het koor op creatieve, praktische en elegante wijze door het pittige repertoire heen, maar liet de leiding van het orkest iets te vaak aan de musici zelf over. Dat leidde in het orkest tot een wat vlakke dynamiek en klankverzorging. Een grote kans voor het orkest lag in de Air van Bach uit de derde orkestsuite, een stuk dat welhaast iedereen zal kennen en dus veel vergelijkingsmateriaal voor heeft, maar die kwam niet goed uit de verf.

De solisten waren goed gekozen en de vierstemmige momenten in de partituur van het requiem werden mooi zuiver en kleurrijk vertolkt. Met name deed bas-solist Bert van de Wetering de luisteraars sidderen in het Tuba Mirum.
Het was een geslaagde missie voor Zang Edam!
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook