Gerrit en Lies Conijn-Tol 65 jaar getrouwd

Gerrit en Lies Conijn-Tol 65 jaar getrouwd

Bijna een leven lang samen!

Bijna een heel leven samen. Als kind al woonden ze allebei aan het Jan van Wallendalplein en in hun jonge jaren kregen ze verkering, waarna ze 65 jaar geleden trouwden. Niet in Edam, want Lies was met haar ouders al eerder naar Amsterdam verhuist. “Maar de liefde was sterk waardoor we elkaar nooit uit het oog zijn verloren.”

Volgens Lies Conijn-Tol was Gerrit Conijn in zijn jonge jaren een ‘rotjochie’. Maar in al die jaren samen vormden ze vooral een sterk stel! Gerrit was naast zijn werk altijd actief in tal van verenigingen en organisaties. Lies was het baken thuis, waar ook nog eens vier kinderen opgroeiden.

“We trouwden in 1954 in de Sint Willibrorduskerk op de hoek Amsteldijk, Ceintuurbaan. Een mooie basiliek die in de jaren ’70 is afgebroken.” Maar Edam bleef trekken en aan de Keetzijde vond het jonge stel een woning. Later werd er een woning gekocht aan het Volendammerpad, weer later verhuist naar de Noorderstraat. Vanaf 1975 werd de huidige woning in de William Pontstraat 70 het onderkomen.

Gerrit was in zijn werkzame leven actief als administrateur. Onder meer op het Ignatius College in Amsterdam. Later in de Edamse Meermin.

Enorme kennis over Edam
Maar veel mensen kennen hem van zijn enorme kennis over Edam. Zijn bijdragen aan boeken over de RK kerk aan de Voorhaven (‘onder het oog van God’) en ‘Edam, 1000 jaar geschiedenis van een stad’, dat tijdens de stadsfeesten van 2007 uitkwam.

Sint Nicolaas
Maar ook voor de woningbouwvereniging, de katholieke kerkgemeenschap, de Edamse Fanfare, het katholieke kerkkoor, Zang Edam, Oud Edam en het Edams Museum was hij actief. “En Gerrit was tien jaar de Sint Nicolaas van Edam en daarvoor al Sinterklaas op de Sint Agnes school”, vertelt zijn vrouw. In het RK Koor is Gerrit nog steeds actief.

Gerrit Conijn werd daarmee de opvolger van Herman Nordmann toenmalig raadslid van de PvdA. “Daar kon ik het heel goed mee vinden”, vertelt de gemoedelijke negentiger die nog altijd zeer scherp bij geest is.

Met alleen al 13 kleinkinderen is de hechte familie uitgegroeid tot zo’n 40 personen. Nog elke zaterdagnamiddag komen veel familieleden bij elkaar in de Langemeerstraat voor een praatje en een borrel. Vorige week zondag vierden zij hun 65-jarig huwelijk in de Burghwall. “Een mooie dag. We zijn blij dat we dit mogen meemaken. Zeker na de val van Lies. Gelukkig gaat alles nu weer wat beter.”

 


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook