Geraakt door Corona: De Straat op. Slot

Geraakt door Corona: De Straat op. Slot

Als het gaat om cruciale beroepen die in de Coronacrisis de straat op moesten, is er een aantal waar een uitzonderlijk beroep op is gedaan. Zoals Peter en Mirwais die als BOA’s op straat moesten handhaven of Rick en Ronald van Jeugdwerk Link die heel wat uren hebben gemaakt om ervoor de te zorgen dat ook de jeugd deze periode op een goede manier zou doorkomen.

Begin maart krijgen de BOA’s van onze gemeente voor het eerst te maken met Corona als de horeca de deuren moet sluiten. Peter: “Dat is en blijft een rotverhaal. Je komt binnen, mensen zitten te eten en die moet je vragen als ze klaar zijn de toko te verlaten. Toch waren alle ondernemers heel toegankelijk, aanspreekbaar en behulpzaam. Dat ging eigenlijk makkelijker dan ik had verwacht. Het nieuws overvalt iedereen, dan moet je er het beste van maken.” Ook is het een periode van grote onzekerheid. Zijn collega Mirwais legt uit: “Ik had er in het begin wel slapeloze nachten van. Alles gaat dicht, mensen blijven thuis, maar wij gaan de straat op. Wat als je in aanraking komt met iemand die ziek is? Ook binnen het team hebben we hier vaak over gesproken.” Peter vult aan: “Als je wakker wordt, ben je blij dat je gezond bent.”

Reacties op boetes
Ook de jongeren van onze gemeenten worden al snel geconfronteerd met het virus, vertellen Ronald en Rick van Link, de organisatie die verantwoordelijk is voor het jongerenwerk in onze gemeente. “Voor de jongeren leek het in het begin maar een griepje waar ze toch geen last van zouden hebben. Ze dachten dat de regels niet op hen van toepassing waren. Toen kwam het hard binnen dat het ons allemaal aangaat. Het was aan ons om uit te leggen dat het menens is, je mag het natuurlijk belachelijk vinden dat je een boete krijgt, maar je krijgt hem echt. Dus: doe normaal, volgens het nieuwe normaal.”

De straat op
Zeker in het begin is er elke dag nieuwe informatie. Peter: “Wat gister nog mocht, mag vandaag niet meer en andersom. Wij moesten de straat op en mensen aanspreken. Als je dan een burger voor je hebt staat die het nut of de noodzaak er niet van inziet, moet je wel goed kunnen uitleggen en verantwoorden.” Ook voor de burgers is het lastig om op de hoogte te blijven. “Als gezegd werd: je mag weer afspreken met drie personen op anderhalve meter afstand, hoorde ze alleen dat ze weer mochten afspreken, de rest lieten ze buiten beschouwing.”

Niet goed voor relatie met burgers
Voor de BOA’s betekende de maatregelen ook dat ze moesten handhaven. Peter: “Dat is niet goed geweest voor onze relatie met de burgers. Normaal moeten we het van het gesprek hebben, nu was het veel meer de rol van handhaver. Zeker met de jeugd, daar hadden we altijd goed contact mee maar nu schieten ze alle kanten op als we aankomen lopen.” Ook de mannen van het jeugdwerk onderschrijven dit. Ronald: “Normaal ga je een gesprek aan, nu zeg je gewoon: dat moet je niet doen. We waren een stuk directer dan we anders zouden zijn. Dan lijkt het al snel voor de jongeren alsof wij alleen maar komen om te zeiken. Dat betekent dat we ook weer zullen moeten investeren in de relatie.”

Laksheid
Toch hebben we het best goed gedaan in het naleven van de regels. Peter: “Bepaalde mensen zijn laks, dat zie je overal. Dat zijn zeker niet alleen jongeren, maar juist ook ouderen. Toch is het over het algemeen echt heel goed gegaan.” Dat geldt ook voor de jongeren binnen de gemeente. De lente in de lucht betekent ook het begin van het hangseizoen, het werkterrein van de jongerenwerkers. Ronald: “Toen dit alles begon, hield ik mijn hart vast, maar het is echt goed gegaan. De intelligente lockdown was voor de jongeren op deze manier goed te doen. We hadden deze periode minder overlast meldingen. Als er dan toch ruiten worden ingegooid, dan baal je. Natuurlijk zitten er een paar raddraaiers tussen. Dat heb je altijd en die moeten ook gewoon aangepakt worden.” Rick vult aan: “We staan met onze voeten in de klei, we hebben zeker dertig jongeren regelmatig gesproken. Dat contact is ons heel veel waard. Daar hebben we ook hard voor gewerkt. Elke dag tot diep in de nacht op straat, contact maken en signalen.”

Cris als Wake-up call
Wat hebben we kunnen leren van Corona? Mirwais: “Vanuit de opleiding wordt ons geleerd om altijd afstand te bewaren, je weet namelijk nooit wat iemand bij zich heeft. Nu met Corona was dat natuurlijk helemaal het geval, ik denk dat we dat nu nooit meer zullen afleren. Als iemand te dichtbij staat en zegt: het maakt mij niets uit, zeg ik: maar mij wel! En dan zet ik automatisch dat stapje terug.” De jeugd heeft ook bijgeleerd. Ronald: “De youtubers en influencers zijn geen rolmodellen meer. Deze crisis is een wake-up call geweest die heeft laten zien dat niet alles vanzelfsprekend is. Wat is nu echt belangrijk? Het gaat om openstaan voor elkaar en iets voor elkaar overhebben. Dat kun je natuurlijk 100 keer vertellen, maar nu begrijpen ze het echt. Ik hoop vooral dat we het stukje bewustwording, dat we elkaar moeten helpen en er voor elkaar moeten zijn, kunnen vasthouden.”
Grietje de Heer


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook