Geraakt door Corona – De pijn van de horeca

Geraakt door Corona – De pijn van de horeca

Deze crisis raakt ons allemaal. De Stadskrant wil graag aandacht besteden aan de mooie, waardevolle, verrassende en sympathieke initiatieven die ontstaan in dit Corona-tijdperk. Maar waar de een zich kan aanpassen aan het nieuwe normaal, betekent het voor anderen lijdzaam toezien hoe er gewoon niets binnen komt en moet afwachten tot er nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt. We beginnen deze rubriek bij de mensen bij wie deze crisis misschien wel het meest pijn doet: de horeca.

“Kon ik maar in de toekomst kijken,” zegt mede-eigenaar van hotel-restaurant de Fortuna Klaas Dekker. “Dit is natuurlijk waardeloos. Het beloofde een goed jaar voor ons te worden, vanaf half maart tot eind juli zaten we vol geboekt, daar is nog maar weinig van over. Alles geannuleerd. Het voelt als een ellendige nachtmerrie waar je maar niet uit kan wakker worden.”

Coffee to go
Ook voor de andere ondernemers in Edam valt het zwaar. Edwin Wiersema, eigenaar van De Beurs en De Knijp biedt sinds een paar weken aan dat het er in het weekend afgehaald kan worden; een druppel op een gloeiende plaat. “Op zondagmiddag is er ook mogelijkheid een coffee to go, poffertjes of churros op te halen. Zo proberen waar het kan, iets te ondernemen. Er komen veel vaste gasten, dat is echt de gunfactor, het is fijn dat mensen je steunen. Toch is het niet te vergelijken met en normaal weekend, ze nemen geen drankje of voorgerecht. En wat als het nog vier maanden duurt? Steeds meer leveranciers gaan ook rechtstreeks aan consumenten verkopen.”

Mona Keijzer
Het grootste probleem voor de ondernemers is de onzekerheid. Bij de laatste persconferentie van Mark Rutte werd de horeca niet eens genoemd. Edwin Wiersema is tevens bestuurslid van de lokale afdeling van Horeca Nederland heeft deze week en uitnodiging gestuurd aan Mona Keijzer, namens de lokale horeca. “We willen graag dat ze langs komt, om met eigen ogen te zien waar het knelt. Hoe groot onze zorgen zijn voor de toekomst van onze sector. We weten niet waar we rekening mee moeten houden. We weten niet onder welke omstandigheden we open mogen dus daar kan je ook niet op inspelen. Als we al open mogen, onder welke voorwaarden is dat dan? Als ondernemer ben je daar continu over aan het nadenken, tot hoofdpijn aan toe.”

Herinrichten terras
Bij de Fortuna zijn ze begonnen met het herinrichten van het terras. “Meer ruimte tussen de tafels en een bijzettafel waar de bestelling op geserveerd kan worden. Het is natuurlijk niet zaligmakend, maar het is iets. Met en hoop hindernissen zouden we dan misschien 50 man kwijt kunnen, ongeveer de helft van normaal. Binnen is het lastiger om in te richten op anderhalve meter, maar misschien kunnen we schotten plaatsen met een luik? Geen idee, we weten nog niet wat er straks mag.” Ook Siem-Kees Slegt van de Harmonie is begonnen met aanpassingen van de inrichting van zijn zaak. “We hebben wel een eerste opstelling gemaakt voor tafels op anderhalve meter afstand en dat komt neer op 12 mensen binnen en 12 mensen buiten. We hebben een verzoek ingediend om ons terras met een parkeerplaats uit te breiden gedurende de zomer.”

“Er komt geen cent binnen”
Wat kun je als ondernemer doen om deze tijd door te komen? Klaas Dekker: “Mijn broer Sjors en ik hebben deze situatie aangegrepen om wat onderhoud op te pakken waar we al jaren niet aan zijn toegekomen, schilderen en klussen. Je moet toch wat, maar er komt geen cent binnen, dat is lastig. Je hand ophouden bij de overheid valt ook niet mee. Collega’s doen aan afhaal en bezorging, als we van te voren hadden geweten dat het zo lang zou duren, waren we daar ook wel mee begonnen.”

Fluisterbootjes
Behalve bij de Beurs kan er ook bij de Harmonie worden afgehaald. Op woensdag- en vrijdagavond nog steeds sliptong gebakken, die ook bezorgd kan worden. “Ook denken we over een lunchaanbod.” Siem-Kees Slegt: “We overleven door zuinigheid, uitstel van vaste lasten en de inkomsten van het eetcafé. Daarnaast verhuren we onze kamers voor 35 euro per dag als thuiswerkplek. Ook kunnen nog steeds de fluisterbootjes worden gehuurd, alles ligt klaar als je reserveert dus volgens de Corona richtlijnen.”

Cadeaubonnen
Toch blijven de ondernemers strijdvaardig: “Gelukkig zijn we allemaal nog gezond, still goning strong, maar het doet natuurlijk wel iets met je. Alle ondernemers krijgen een flinke dreun te verwerken. We zijn van plan het gewoon vol te houden en ons best te blijven doen,” aldus Klaas Dekker. Ook Edwin Wiersema geeft de moed nog niet op: “Wij gaan we gewoon door, de meesten wel hoor. We hebben geen vast personeel en doen veel zelf. Als alles tot 1 september niet doorgaat, is ons seizoen eigenlijk al om. Dan moeten gewoon naar het nieuwe jaar gaan toewerken en zorgen dat we er dan weer klaar voor staan.” Siem-Kees is dankbaar voor de steun van de vele vaste bezoekers die een cadeaubon hebben gekocht. “We missen onze gasten, onze muzikanten, maar we gaan er van uit dat we elkaar spoedig weer treffen in gezondheid.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook