Geraakt door Corona: De horeca van Edam deel 2

Geraakt door Corona: De horeca van Edam deel 2

Er zijn hoopgevende berichten voor de horeca in het nieuws. Als alles goed blijft gaan, mogen er vanaf 1 juni voorzichtig wat terrassen open. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar de ondernemers kunnen zich langzaam voorbereiden op het nieuwe normaal. Maar hoe normaal is een jaar zonder kermis in Edam?

Roland Schouten van restaurant La Galera en Café De Gevangenpoort vertelt: “Met ons gaat het wel goed. We bezorgen en onze gasten kunnen maaltijden komen afhalen, dat staat natuurlijk in geen verhouding met wat je normaal doet. Gelukkig kunnen we zo wel de kosten en het vaste personeel betalen, dat is het belangrijkste. We voelen ons gesteund door iedereen die afhaalt of laat bezorgen. Dat doet mensen omdat ze het lekker vinden, maar ook om ons te steunen, dat doet ons goed.”

‘Nul inkomsten’
Anderen moeten van de nood een deugd zien te maken, zoals Sonny de Graaf van de Prinsenbar: “Waar collega’s kunnen doorgaan met bezorgen en afhalen, heb ik echt nul inkomsten.” Begin van het jaar werd zijn zaak al getroffen door een keukenbrandje. “We hebben deze crisis aangegrepen om de keuken te volledig te vernieuwen. Omdat we toch bezig waren, hebben we het café ook meteen verbouwd.”

Grote verbouwing Prinsenbar
“Natuurlijk heb ik flink getwijfeld. Ik heb goed met mijn boekhouder overlegd en alle sommetjes gemaakt, ook in het scenario dat we nog een half jaar dicht blijven. Een geluk bij een ongeluk was dat ik al flink had gespaard om te kunnen investeren. Natuurlijk was het ook spannend, maar ik wist in mijn achterhoofd dat ik het toch wel ging doen. Dit is mijn kans. Als we straks weer open kunnen heb ik een nieuwe keuken, een nieuwe bar en zijn we klaar om te knallen.”


Bruine kroeg anno 2020
Het café was aan vernieuwing toe. “Als ik iets doe, wil ik het graag goed doen. We hebben isolatie stevig onder handen genomen en alle stoomaansluitingen zijn vernieuwd. Nu zijn we voorlopig klaar.” De beoogde uitstraling is een bruine kroeg anno 2020. Sonny: “Ik hou van industriële aspecten, maar het moest wel een bruine kroeg blijven, dus niet te hip.”

Eyecatcher
De eyecatcher van het nieuwe café zal de drankenkast achter de bar worden. “Omdat het plafond hoger is geworden, konden we een nieuwe drankenkast laten maken. Daar ben ik erg tevreden over.” Misschien is er in het najaar een vaccin en kan de schade van de afgelopen maanden worden ingehaald. Sonny: “Ik heb voor dat geval al plannen klaarliggen, met dansen, eten en quizzen.”

Terrassen
Als alles meezit, kunnen vanaf 1 juni de terrassen weer open. Het terras van La Galera wordt weer neergezet. Sonny kan voor de Prinsenbar uitwijken naar de Kaasmarkt.

Terras voor stadhuis
Ook voor het Damhotel krijgt extra ruimte. “We kunnen ons terras voor een deel voor het Stadhuis zetten, dus we kunnen gelukkig het hele terras voeren,” vertelt Ingrid Plat. Een lege zaak is iets waar geen ondernemer aan kan wennen. “Als je een leeg Damhotel ziet, dan voel je je gewoon eenzaam. De gasten, de reuring, een volle agenda, dat is je leven. Als je zeven dagen per week werkt, is dat niet te bevatten als dat ineens stilvalt. Inmiddels hebben we het afhaalmenu opgestart en dat gaat goed. Het is een totaal andere beleving natuurlijk, eerst had je mooie borden nu gaat alles in plastic. Het is wel heel leuk om op facebook foto’s te zien van mensen die een high tea hebben besteld en thuis de tafel mooi hebben gedekt en er echt iets van maken.”

Kermis
Een grote teleurstelling voor iedereen in Edam en daarbuiten is dat dit jaar de Kermis niet door gaat. Roland: “Het is jammer, al scheelt het wel weer wat organiseren. Voor ons is de kermis een bijzaak, maar het hoort er natuurlijk gewoon echt bij in Edam.” Dat geldt zeker voor de Prinsenbar. Sonny: “Qua verdiensten is dat een belangrijk moment voor ons. Maar het is vooral gewoon de leukste week van het jaar. De organisatie, de voorpret en mensen blij maken. De reacties die we krijgen, nog weken na de kermis, dat is waar je het voor doet uiteindelijk. Het is superhard werken, een week niet slapen, maar wel fantastisch.”

Tijd over
Toch biedt het Corona tijdperk ook iets waardevols. Sonny: “We hebben een dochtertje van 2,5 jaar en het is heel fijn om veel tijd met haar te kunnen besteden. Mijn schoonvader is vorige week overleden, dan is het ook fijn om er te kunnen zijn voor elkaar. Dat is mijn drukke leven normaal gesproken namelijk niet altijd het geval. We proberen er gewoon het beste van te maken.”

Ingrid van het Damhotel onderschrijft dit niet volledig: “Het was wel leuk om dit jaar eens het paasontbijt met ons eigen gezin te kunnen doen, maar verder vond ik niets waardevol aan deze periode, of dat is voor ons nog te vroeg om dat te kunnen zeggen. Laat 1 juni maar komen hoor, ik kan morgen open als het moet. We zullen heel blij zijn als we in vol ornaat al onze gasten mogen ontvangen met heerlijke gerechten en blije gezichten. Wij zijn het zat. Zo snel mogelijk terug naar het gewone normaal!” 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook