Gemeenteraad moet beslissing nemen over toekomst CAI

Gemeenteraad moet beslissing nemen over toekomst CAI

Voorbereidingen voor aanleg glasvezelkabels

De toekomst van de Centrale Antenne Inrichting (CAI) staat centraal tijdens de raadsvergadering van 22 april aanstaande. Kern van het besluit draait om het advies om het CAI netwerk te behouden en op zoek te gaan naar een externe partij om samen met de gemeente een glasvezelnetwerk aan te leggen in Edam en Volendam.

In 2017 is het onderhoudsplan CAI aangenomen door de raad. Toen is gesteld dat er onderzoek nodig was naar de keuze over het behouden dan wel afstoten van de CAI. Na dit onderzoek kwam een tweede onderzoek dat recent is afgerond.

In het laatste rapport zijn meerdere scenario’s uitgewerkt. Hieruit blijkt dat scenario 6 ‘Gemeente zet een joint-venture op met een KPN glasrelatie’ de meest interessante optie lijkt. In dat geval behoudt het netwerk haar waarde en is er een jaarlijkse kasstroom. Daarnaast wordt het netwerk door een professionele partij beheerd en doordat de gemeente zodoende een goede relatie met KPN opbouwt, zal dit KPN weerhouden om zelf een glasvezel netwerk aan te leggen.

Indien de samenwerking doorzet zal de verdeling 50/50 zijn. De gemeente brengt het huidige CAI netwerk in en de andere partij zal een geldbedrag van gelijke waarde inbrengen.

Haast geboden
Het rapport geeft aan er haast geboden is. De angst bestaat dat bij te lang wachten KPN zelf een eigen netwerk (glasvezel) gaat uitrollen in Edam en Volendam. ‘Als dit gebeurt gaat de waarde van het gemeentelijke CAI-netwerk met grote bedragen omlaag.’
Maar ook bij samenwerking zal op termijn een begrotingstekort ontstaan, is berekend.

Ziggo
De wens om te komen tot glasvezel groeit. De digitalisering vraagt om steeds snellere verbindingen en meer mogelijkheden. Afstoten heeft wel financiële gevolgen. Op dit moment is er jaarlijks een exploitatieoverschot van ongeveer acht ton. Maar er zijn ook nadelen. Behalve kosten voor onderhoud is de kennis niet altijd in huis en moet regelmatig externe expertise worden ingehuurd. Daarnaast is het huidige netwerk alleen geschikt voor de doorgifte van het Ziggo signaal.
Het netwerk zal dus aan de eisen van Ziggo aangepast moeten worden. Ook hebben de bewoners geen vrije keuze van aanbieders. Als zij gebruik willen maken van diensten van een andere telecom aanbieder, dan dienen ze een KPN aansluiting te nemen.

KPN
Het omslagpunt zal hem zitten in de acties van KPN. Indien dit bedrijf aan de slag gaat met een eigen glasvezelnetwerk zal de concurrentie voor de CAI fors toenemen. En is Ziggo nog de enige partij die als koper overblijft. Een variant die de gemeente op voorhand niet uitsluit. Gevolg zal wel zijn dat KPN direct aan de slag zal gaan met het uitrollen van een eigen glasvezelnetwerk.
De keuze is aan de raad.
 




BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook