Gedenksteen naar overkant

De stenen herdenkingsplaat met de 21 namen van de Joodse Edammers die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn, is naar de overzijde van het Oorgat overgebracht. De gedenksteen is in 2002 op initiatief van twee Edammers op de Joodse begraafplaats geplaatst.

Hij ligt nu aan de 'overkant', bij het herdenkingsbeeld de Tochtgenoten, waar op 4 mei de Joodse slachtoffers van de oorlog en met name de 21 Joodse Edammers herdacht worden. Onlangs is de plek rondom door de gemeente zeer fraai opgeknapt.

Mick Nolte van Stichting Joods Verleden Edam: "Op de begraafplaats liggen Joden die vreedzaam in de 18e en 19e eeuw in Edam geleefd en gewerkt hebben. De overkant vertelt juist een totaal ander verhaal. Dat van uitstoting, vervolging en uiteindelijk massamoord. Het beeld "de Tochtgenoten" en de gedenksteen brengen ons de 21 Joodse Edammers in herinnering die allen bruut vermoord zijn."
De gedenksteen wordt op 4 mei door de burgemeester officieel onthuld.

Bij de foto:
Verantwoordelijk wethouder Wim Runderkamp (links met rechts Mick Nolte) is bij de plaatsing aanwezig en
spreekt van een uitstekende samenwerking en een prachtig resultaat. "Alle
eer voor deze bijzondere plek naar Stichting Joods Verleden Edam en naar de
medewerkers van Openbare Werken. Zij deden het eigenlijke werk."
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook