Fonteinkruid laat Markermeer ‘vastlopen’

Niet voor het eerst maar erger dan ooit is het Markermeer begroeid met fonteinkruid. De woekerplant is een ware plaag voor de vele watersporters. Het laat de schroef vastlopen en blijft aan de kiel, het roer of de boot hangen. Een vissersfamilie uit Hoorn gaat de strijd aan met deze plant en zal de komende weken trachten 300 hectare te ontdoen van het kruid.

Zeker als gevolg van het warme voorjaar is het volgens eigenaren van plezierjachten nog niet zo erg geweest als dit jaar.
In de Haven van Volendam vertelt een Nederlands sprekende Duitse booteigenaar, met een boot vol wier geplakt aan zijn vaartuig, dat hij maar een dag extra is blijven liggen. “Het is echt niet te doen. Op deze wijze kan ik onze boot beter op een andere plek gaan leggen.”

Dat er nu hulp uit onverwachte hoek komt is een zegen. Het werkgebied is omgerekend zo’n 600 voetbalvelden groot. Daar hebben de vissers zo’n drie weken voor nodig. Op de boot is een speciale maaikorf geplaatst die het wier moet opscheppen.

Inmiddels hebben diverse gemeenten samen met Rijkswaterstaat de handen ineen geslagen om de overlast tegen te gaan. De regio wil zo’n 1,25 miljoen euro uittrekken om het probleem te lijf gaan. Ook wordt gekeken naar langere termijn oplossingen.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook