Familiebedrijf wil coronaperiode zo snel mogelijk vergeten

De Fortuna focust zich op de toekomst

“We zijn er aardig doorheen gefietst. Reserveringen afzeggen is nooit leuk natuurlijk, dat doet pijn. Maar we zijn de hele coronaperiode toch goed doorgekomen en we hebben gelukkig al ons personeel kunnen behouden. En daar zijn we heel blij mee.” Klaas Dekker van Hotel & Restaurant De Fortuna wil de afgelopen anderhalf jaar het liefst snel achter zich laten. Samen met broer Sjors en schoonzus Karen kijkt hij liever vooruit. Want het gaat goed met het familiebedrijf. Zeer goed zelfs, maar het kan altijd beter. “We kijken graag naar nieuwe mogelijkheden, naar kansen. Stilstaan is er niet bij.”

Maar als we dan toch even terugblikken, weet Klaas Dekker te vertellen dat ze zich al die maanden zeker niet verveeld hebben. “We hadden sowieso onze hotelgasten om voor te zorgen en er waren af en toe wat verdwaalde toeristen. Maar toen we begin december vorig jaar al onze gasten moesten afbellen, was dat best even slikken.” Ook Karen kan zich dat moment nog goed voor de geest halen. “We waren heel druk met alle voorbereidingen voor de kerstdagen, we zaten helemaal vol. En dan komt het moment dat je door al die reserveringen een streep moet halen.”

In de verf
Maar de wat rustigere maanden zijn wel besteed. “Alles zit weer mooi in de verf”, vertelt Sjors trots. “En we zijn nooit gestopt met plannen maken. We zijn nu bijna een jaar verder en gaan we ons wederom richten op de kerstdagen. Een heerlijke periode. Als familie zijn we fijn samen en werken we keihard om het onze gasten helemaal naar de zin te maken.”

Bekende Nederlanders
Bijna vijftig jaar geleden begonnen vader en moeder Dekker een bescheiden Bed & Breakfast dat in de loop der jaren steeds meer werd uitgebreid. Klaas: “In oude stijl werd er een huisje bijgebouwd, en nog een en daarna nog een en langzaam maar zeker zijn we steeds groter gegroeid. Momenteel beschikken we over 23 kamers. En het klopt dat we gasten hebben die elk jaar terugkomen, vooral ‘het Tuinhuis’ is heel populair. Dat uitzicht op de scheepswerf is prachtig; het is een uniek stukje Edam. En we hebben al aardig wat bekende Nederlanders mogen verwelkomen waaronder Rob de Nijs, Fanny Blankers-Koen en Erica Terpstra. En ook wat betreft het hotel zijn we als familie altijd alert: wat kan er anders, wat kan beter. Dat is de manier waarop wij werken.”

Restaurant
De Fortuna is al lange tijd veel meer dan alleen een goedlopend hotel. “In 1993 nam onze jongste broer Frank het initiatief om een restaurant te beginnen”, vertelt Sjors. “En dat is vanaf het begin zeer succesvol geweest. Heel erg jammer dat Frank er wegens gezondheidsredenen enkele jaren later mee op moest houden. Maar het is mede dankzij hem dat het restaurant uitgegroeid is tot wat het nu is. Wij als familie, en niet te vergeten ons trouwe personeel, werken elke dag heel hard om dit niveau vast te houden.’

Lokaal
Hoe kan het succes verklaard worden? Want of je De Fortuna nu door de week bezoekt of in het weekend, in de middag of in de avonduren: in het restaurant is het altijd gezellig druk.
“We werken uitsluitend met mooie en zo lokaal mogelijke producten”, legt Karen uit. “Maar het is, denk ik, vooral de sfeer die bepalend is. Wij hebben geen klanten, maar wij ontvangen gasten. Die goede, ontspannen sfeer zorgt ervoor dat gasten die ons restaurant bezoeken het ervaren als een beleving. Ons enthousiasme is voelbaar.”

En die populariteit houdt niet op bij het sfeervolle restaurant. Wie eenmaal het terras van De Fortuna heeft bezocht komt zo goed als zeker terug. “Een paar jaar terug hebben we het terras helemaal opnieuw opgezet”, vertelt Sjors. En we zijn heel blij met dit grote terras dat natuurlijk prachtig gelegen is aan het water. We denken nu aan een soort van overkapping zodat we gasten in geval van regen of juist veel zon wat bescherming kunnen bieden.”

TOP
Dat Klaas Dekker zijn handen vol heeft aan De Fortuna moge duidelijk zijn. Toch weet hij nog wat tijd vrij te maken voor het TOP -  het Toeristisch en Ondernemend Platform dat inmiddels al twee jaar lang aan de weg timmert. “Er zijn, voordat het TOP uit de startblokken kwam, door de gemeente al veel rapporten opgesteld met als onderwerp ‘het toerisme’. Vaak belanden zulke rapporten ergens onderin een la maar wij willen dat het niet bij plannen maken alleen blijft. Het is belangrijk dat we als platform draagvlak creëren bij onze achterban, zoals de VVV, de ondernemers en de horeca maar ook de inwoners. En niet alleen draagvlak creëren maar ook behouden. Als toeristisch platform willen we echt iets doen. En er zijn doelstellingen genoeg. Wat we niet willen is ook duidelijk. Geen busladingen vol toeristen die snel door Edam rennen en dan weer de bus in. We zijn op zoek naar de kwailiteitstoerist. Naar de toeristen die een hele dag, of misschien meerdere dagen, in Edam wil doorbrengen. Maar dan moet je als stad wel iets te bieden hebben. En dat hebben we natuurlijk ook. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we de toeristen die naar de Kaasmarkten komen weten te behouden. Dat ze er een dagje Edam van maken, lekker wandelen, een stukje varen. We pleiten voor betere bewegwijzering met wie weet daarop een stukje geschiedenis. Edam mag geen museum worden, er moet wat reuring zijn. Laten we met z’n allen Edam levend houden.”
Meer informatie via www.fortuna-edam.nl of tel. 0299 - 371671.
Carla Knelange

 

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook