Evert Smit (Bokkum) een jaar lang Dichter des Waterlands

Evert Smit (Bokkum) een jaar lang Dichter des Waterlands

“Behalve een handvol vrienden weet niemand dat ik gedichten maak”

De ingezonden gedichten van Evert Smit (1982), in het dagelijks leven directeur van palingrokerij en restaurant Smit Bokkum, hebben geleid tot de eerste Dichter des Waterlands. De Volendammer schrijft al ‘levenslang’ gedichten en had als heimelijke droom een gedichtenbundel uit te brengen. Die droom komt nu uit!

Smit vertelt het heerlijk te vinden gedachten om te zetten in losse woorden, zinnen en poëzie. “Je bent nergens aan gebonden, het kan alle kanten op.”

Remco Campert
Evert heeft geen opleiding gehad als dichter. Wel leest hij veel boeken en poëzie. “In Nederland is Remco Campert mijn favoriet. Maar ik lees heel veel werk van Engelse dichters. Beat poëzie bijvoorbeeld vind ik geweldig!”

Een gedicht in het Volendams heeft hij nog nooit geschreven. ‘ik vind het een uitdaging om naast onze taal gedichten in het Engels te schrijven.”

Vriendenkring
In zijn vriendenkring weet lang niet iedereen wat hem bezighoudt en in welke vormen hij zijn gevoelens en gedachten op papier zet. “Ik vermoed dat mijn vrienden en kennissen de komende tijd hier wel creatief op zullen reageren,” lacht hij.

Verbinding
Veel zin heeft hij om de verkregen titel serieus in te zetten om met name jongeren aan het schrijven te krijgen. “We willen dat doen in samenwerking met de bibliotheken. Er komen speciale avonden om gedachten of gevoelens op papier te zetten in de vorm van een gedicht. Ook zou het enorm leuk zijn als we een verbinding kunnen maken tussen gedichten, muziek en illustraties.”

Een gedicht maken is één, je eigen gedicht voordragen is weer heel iets anders. “Dat vind ik best wel spannend. Gedichten maken is een naakte kunstvorm. Juist die kwetsbaarheid spreekt me aan.”

Taak
Zijn onderwerpkeuze is heel breed. Alles wat hem raakt of bezighoudt vormt het startpunt voor het omzetten van gedachten in woorden. ‘Het vangen van de tijdsgeest en reageren op actualiteiten zie ik als mijn taak het komende jaar. Ik hoop dat ook te kunnen publiceren in lokale media als de Nivo en de Stadskrant. Maar nog leuker is het als jongeren geraakt worden door poëzie en zelf gedichten gaan maken. Daar gaan we de komende weken met de organisatie ook over brainstormen.”

Stempel
De eerste Dichter des Waterlands ziet de titel als een ‘inspanningsprijs’. ‘Ik schreef doorgaans al veel. Maar nu zal ik waarschijnlijk dagelijks wel iets meer schaven aan woorden en zinnen. De druk is iets toegenomen.”

Recent kreeg hij de onderscheiding uit handen van wethouder Vincent Tuijp. Een stempel als symbolische bevestiging dat hij een jaar lang de bijzondere titel mag dragen. “In de visrokerij praten we vaak met gasten over onze passie. Dat is ook een soort van voordracht. Nu krijg ik de kans om mijn andere passie publiekelijk uit te dragen. Spannend maar vooral heel erg leuk en eervol!”

Evert Smit eerste Dichter des Waterlands
Dichter en Volendammer Evert Smit is de eerste Dichter des Waterlands. Deze eretitel mag hij een jaar lang dragen. Zijn benoeming is het resultaat van een spannende dichtwedstrijd tussen dichters uit de regio. De jury was unaniem en roemde zijn talent: ‘Dit zijn gedichten die je graag opnieuw wilt lezen.’ Evert werd afgelopen vrijdag al in het diepst geheim benoemd door Vincent Tuijp, wethouder Samenleving van de gemeente Edam-Volendam. Dit feestelijke moment vond plaats in de bibliotheek van Volendam. De wethouder overhandigde hem hierbij een unieke stempel waarmee hij zijn werk voortaan kan signeren.

Naast titel en stempel krijgt Evert ook een opdracht mee. Hij zal gedurende het jaar gedichten schrijven over gebeurtenissen in Edam-Volendam en de omgeving. Daarnaast organiseert de dichter samen met Bibliotheek Waterland vier avonden rondom poëzie en lezen. Gedurende het jaar zullen zijn gedichten verschijnen in de verschillende lokale kranten en via de online kanalen van gemeente en bibliotheek. Aan het einde van het jaar verschijnt er een bundel met zijn mooiste gedichten.

De jury, bestaande uit schrijver Kasper van Royen, dichter Sijmen Tol, bibliotheekprogrammeur Femke Frantzen en literatuurwetenschapper Frank Bond, roemde Evert Smit om zijn toegankelijke spel met taal vol krachtige beelden en een interessante gelaagdheid. ‘We waren blij verrast door de voortreffelijke aanmeldingen van dichters uit de hele omgeving. Van de uitschieters viel Evert Smit op als de meest pakkende. Een uitstekende eerste ambassadeur voor de woordkunst in onze gemeente’ licht Frank Bond toe.

Alle andere dichters die zich hebben aangemeld worden betrokken bij het vervolg van deze campagne: het vormen van een dichterskring Edam-Volendam en deelname aan Dichter des Waterlands evenementen in de bibliotheek. Ook zal er in het primair en voortgezet onderwijs aandacht worden besteed aan de Dichter des Waterlands, waarbij jongeren worden uitgenodigd om mee te dichten.

(Dylan)- Evert Smit
Highway 51, dwars door Waterland
Waaierend freewheelen in oker jas
Langs schoorstenen van vrede staart
alleen, een dakloos rollende steen
Onzin, ach, in je lied te verdwalen
Praten in zinnen van jou, het lukt
Maar in hemelsnaam, waar is die poort
naar jouw aarde, besta je wel?

Met je akoestische schatkaart zul je
me bezweren, tot ik de laatste voetnoot
van je blues hoor kraken. Grijze groef,
uit de verte zit je naast me

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook