Evaluatie CAI eerder

De raad praatte afgelopen donderdag over de toekomst van de Centrale Antenne Inrichting (CAI) de zendmast tussen Volendam en Edam die al decennialang zorgt voor doorgifte van radio-, tv en internet. In eigen beheer houden of verkopen, is de vraag, die ook na donderdag nog niet beantwoord is.

De technische levensduur van de mast is nog zeker gegarandeerd tot 2032. Maar moet je tot die tijd op je lauweren rusten of bewegen. Die vraag kreeg geen eenduidig antwoord.

Een deel van de raad (Zeevangs Belang, GroenLinks, VD|80) wil de zendmast het liefst  in eigen beheer houden, een ander deel (VVD, PvdA, CDA en Lijst Kras) twijfelt over de noodzaak om de CAI in publiek bezit te houden.

Nu is het zo dat door een contract met Ziggo, deze provider een monopolie heeft in Edam-Volendam. Al zijn er ook inwoners die zelf gebruik maken van een andere provider. De korting die Ziggo levert is er dan niet.
Op dit moment levert het aan het overgrote deel van de aansluitingen, zo’n 12.000. “De tevredenheid is dus groot.”

Raadsleden vroegen donderdag om betere berekeningen richting de toekomst. En willen de financiële gevolgen zien, indien overal in de gemeente glasvezel wordt aangelegd. Ook moet onderzocht worden wat de risico’s zijn indien je de CAI in eigen beheer houdt. Rekening houdend met de snelle ontwikkelingen op dit vlak, zoals de mogelijke komst van supersnel en kabelloos internet via 5G.

Na een lange discussie over cijfers, risico’s en kansen werd besloten om zo snel als mogelijk met aanvullend onderzoek te komen, waarin de investeringskosten van verglazing wordt meegenomen. De ontwikkelingen op dat vlak in de gemeente Harderwijk worden gezien als een mooi praktijkvoorbeeld.

Het netwerk blijft tot die tijd gewoon in onderhoud bij de gemeente. Al ziet het college het niet als een kerntaak. Wethouder Runderkamp vertelde dat de afhankelijkheid van Ziggo relatief is. “We hebben een opzegtermijn van negen maanden. En je hebt ongeveer drie tot zes maanden nodig om nieuwe contracten op te stellen.”
Een andere vraag is of de aansluitingskosten in nieuwe wijken nog wel kunnen in relatie tot mogelijke verkoop? “Als gemeente schieten we die kosten feitelijk voor. Dus de kosten zijn legitiem en ook vergelijkbaar met kosten die je moet betalen indien je zelf een (andere) provider kiest.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook