Eindelijk begonnen met aanleg 3e Ontsluitingsweg

Al jaren broodnodig en nog veel langer al opgenomen in ons verkiezingsprogramma, maar nu gaat het er echt van komen: de 3e ontsluitingsweg. Geduld wordt beloond.

In 2009 had toenmalig wethouder Emile Karregat (VVD) het participatieproces met belangengroepering “Weg met die Weg” doorlopen en lag er voor zowel de gemeente als de belangengroep een werkbare variant. Een informatieavond was door wethouders Karregat en Kes (VD|80) belegd. Vol gas vooruit… dachten we. Totdat er in 2010 een nieuwe coalitie zonder de VVD aantrad. Die informeerde de raad dat het project 3e Ontsluitingsweg was stopgezet. De voorbereiding zou misschien in 2015 of 2018 weer kunnen worden opgepakt en de daadwerkelijke aanleg nog vele jaren later. De VVD was zwaar teleurgesteld….

Mooi dat het er nu eindelijk van komt!
Na die lange periode van wachten zijn wij erg blij dat wethouder Wim Runderkamp (niet toevallig ook van de VVD) afgelopen week samen met de participanten alvast begonnen is met het planten van groen en bomen als startsein voor de aanleg van de parkachtige omgeving rond de weg. Maar het meest blij zijn wij voor de bewoners van de Julianaweg en Singelweg. Die hoeven hopelijk niet meer dagelijks de dikke laag fijnstof van hun vensterbank af te vegen. Nog los van de storende lange files die dagelijks op de Julianaweg en Singelweg ontstaan.

Nut en noodzaak, hernieuwde participatie en miljoenen subsidie Vervoerregio Amsterdam
Sinds 2009 toen het plan eigenlijk al klaar lag, zijn de wetten en regels nog strenger geworden en moet aan ongelooflijk veel regels en voorwaarden worden voldaan voordat zo’n project kans van slagen heeft. Met alleen een (politieke) wens ga je het tegenwoordig niet redden. Dat kost veel geld maar is trekken aan een dood paard. Maar de  3e Ontsluitingsweg bleek écht nodig. Er moest geld worden gestoken in feitelijke onderbouwing van nut en noodzaak en nog meer in milieu- en andere rapportages en hernieuwde participatie met omwonenden. Daarnaast liep een traject om (forse) subsidie te krijgen vanuit de Vervoerregio Amsterdam. Ook daar moest nut, noodzaak, milieu- en bijvoorbeeld ook tijdwinst worden aangetoond. Dat traject is goed doorlopen waardoor een subsidie van maar liefst ruim 5 miljoen euro (!) naar de gemeente zal worden overgemaakt. Hier is erg hard voor gewerkt door wethouder Runderkamp, de politiek vertegenwoordigers in de Vervoerregio Amsterdam (raadsleden van Raaij, de Jong en Karregat) en de verantwoordelijke ambtenaren.

“Er wordt al minstens 30 jaar over gesproken” en dankwoord
Iedereen die de politiek een beetje volgt weet dat over de ontsluitingsweg minstens 30 jaar wordt gesproken. De VVD is zoals gezegd met name blij voor omwonenden van de Julianaweg en Singelweg. Dat de milieu- en verkeerstechnische overlast tot een verleden gaat behoren. En voor de inwoners en het bedrijfsleven dat zij veilig en snel op de N247/N244 kunnen zijn. Wij willen onze complimenten uitspreken voor de positieve bijdrage die geleverd is door de mensen die langs de nieuwe 3e Ontsluitingsweg wonen, zoals ook de leden van de vereniging “Weg met die Weg”. Zonder hun bijdrage had dit proces nog (veel) langer geduurd en heeft het project aan kwaliteit gewonnen. Op dit moment loopt het proces om een bedrijf te selecteren die de aanleg gaat uitvoeren. De verwachting is dat eind 2021 met de aanleg van de weg wordt begonnen.
Fractie VVD Edam-Volendam

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook