Edamse schrijft studieboek Muziekagogie

Edamse schrijft studieboek Muziekagogie

Meer dan muziek!

Begin deze maand is het studieboek ‘Muziekagogie een handreiking’ van de Edam woonachtige Yolanda Hulscher gepubliceerd. Een boek over de toepassing van muziek in de zorg.

Het Edammer Graphic Box, grafisch bureau van Peter-Jan van Dijk en Gonny Springer, bekend van het magazine verrassend Winkelen, heeft de opmaak en vormgeving voor haar rekening genomen.

De meeste mensen associëren muziek met het luisteren naar muziek op een geluidsdrager, zoals een LP of Spotify. Of het bezoeken van een podium of zelf bespelen van een instrument. Edam heeft al jarenlang een rijke muziekcultuur. Er wordt een podium geboden aan muzikanten van verschillende pluimage, denk maar even aan muziekcafé de Harmonie, Kaaspop en aan de jazzclub. Muzikanten uit Edam en omgeving spelen daar regelmatig, maar ook muzikanten van over de grens. Maar muziek kan óók in de zorg met veel succes worden aangeboden en toegepast.

Krachtig medium
Muziek blijkt een krachtig medium te zijn om in te zetten in de begeleiding van mensen met een beperking. Vanuit dit muzikale contact kan er op een aansprekende, laagdrempelige, muzikale manier aan veel doelen worden gewerkt, vaak ongemerkt en met wederzijds plezier. Zoals het onderhouden of vergroten van motorische vaardigheden en de coördinatie, tot het verbeteren van de communicatie & spraak, de concentratie, het geheugen, de stemming, de oriëntatie, het lichaamsbesef en zelfvertrouwen. Maar muziek helpt bijvoorbeeld ook bij het structureren van de dag, het biedt een expressiemogelijkheid, een uitlaatklep, kan stress reduceren, inzicht geven en inzetten op participatie. En ook als je niets meer kunt, mag je luisteren, beleven en genieten.

Ms. Montreal
We kennen allemaal wel het voorbeeld van Ms. Montreal, die behoorlijk stottert, maar daarentegen wel vloeiend kan zingen. Of de cliënt met Parkinson die met zelfverzekerde tred gaat lopen of zelfs dansen wanneer de muziek klinkt.

Neurowetenschappers, neurobiologen en neuropsychologen in binnen- en buitenland, sterken het vak met aantoonbare resultaten uit steeds weer nieuwe onderzoeken.  Zo ook neurowetenschapper/oprichter ITON/musicus en auteur Ben van Cranenburgh. Hij las mee en schreef het voorwoord voor dit boek.

Troost
Juist nu in coronatijd, wordt muziek graag en veelvuldig ingezet, op afstand, in tuinen en biedt het plezier, afleiding en troost. Ook voor de verzorgenden!

Nieuwsgierig? Kijk voor een indruk even op: https://www.yolandahulscher.nl/


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook