EDAMS MUSEUM HAALT OUWATERS TERUG NAAR NEDERLAND

EDAMS MUSEUM HAALT OUWATERS TERUG NAAR NEDERLAND

Het is het Edams Museum gelukt twee unieke olieverfschilderijen uit het oeuvre van Isaac Ouwater (1748 – 1793)  te verwerven.  De beide stadsgezichten laten minutieus en waarheidsgetrouw het Edam aan het einde van de 18e eeuw zien:  lieux de mémoires  met fraaie stadspoorten op het Oosten en Westen van de stad,  compleet met de Speeltoren en de Kwakelbrug.


      
De geslaagde aankoop zou niet zijn gelukt zonder de overweldigende belangstelling en financiële ondersteuning van:  Vereniging Rembrandt,  VSB-fonds, Gravin van Bylandt-stichting en Rabobank Coöperatiefonds.
Plaatselijke ondersteuning was er ook in ruime mate :  De kring Vrienden van het Edams Museum, Gemeente Edam-Volendam, Vereniging Oud Edam, Nutsdepartement Edam,  Boon Edam, Ondernemersvereniging Edam, Tandheelkundig Centrum Volendam en 8 particulieren.  Een substantiële bijdrage in de aanschaf is door het Edams Museum uit eigen middelen voorzien.
De beide schilderijen zijn bij veilinghuis Christie’s in Londen geveild op 8 december 2017.   Het Edams Museum was in de persoon van  Auke van der Werf  ter veiling vertegenwoordigd toen omstreeks 12 uur de beoogde werken onder de hamer kwamen. In de afgelopen weken werden met succes de benodigde fondsen geworven.  Het was duidelijk, dat  deze externe partijen het belang van de Ouwaters voor Edam direct hebben ingezien, hetgeen duidelijk merkbaar was aan het enthousiasme waarmee gereageerd werd,   zowel door cultuurfondsen, bedrijfsleven als particulieren. 
De schilderijen hebben naar schatting zo’n  100 jaar in Engeland deel uitgemaakt van een particuliere collectie in een kasteel in Warwickshire. In die periode werden zij slechts éénkeer in 1948 tentoongesteld.   Toen conservator Hayo Riemersma van het Edams Museum de unieke kans zag naderen om deze werken terug naar Nederland te halen (vervlogen Edamse stadsgezichten van een vaderlandse schilder!) heeft hij dan ook  geen moment geaarzeld en zijn door het bestuur ‘alle zeilen bijgezet’ om deze actie te doen slagen.
Isaac Ouwater heeft in zijn 45-jarige leven ruim 100 werken gemaakt van nederlandse  stadsgezichten in de 18e eeuw, waarvan ongeveer de helft in Amsterdam.  Andere steden waar hij werkzaam was:  Utrecht, Haarlem, Purmerend, Hoorn, Edam.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook