Edams mannenkoor Excelsior 100 jaar!

Edams mannenkoor Excelsior 100 jaar!

Op 4 januari 2021 bestaat het Edams Mannenkoor Excelsior honderd jaar.
Oprichtingsvergadering
Op een koude 4 januari 1921 kwam een groep mannen in Edam bij elkaar voor een vergadering. De reden was om een mannenkoor op te richten. Er was een mannenkoor in Edam geweest maar die was helaas in de financiële problemen gekomen en dus gestopt. Deze vergadering bestond uit zangliefhebbers die weer wilden gaan zingen in koorverband. De oliebollen stonden op tafel, de stemming was goed en het waren zangliefhebbers. Gezelligheid en zingen gaan samen en zijn belangrijk. Tijdens deze vergadering werd besloten om een nieuw koor op te richten onder de naam Edams Mannenkoor Excelsior. Ook werd een bestuur benoemd en een dirigent aangesteld. Nadat dit besloten was werd er getoost op het nieuwe koor.

Gezellige avond
Zingen en gezelligheid waren en zijn belangrijk. Bij de oprichting werd vastgesteld dat er eens per jaar een gezellige avond moest worden gehouden voor zangers en partners. Na 100 jaar bestaat deze  traditie nog steeds!

Vaandel
De mannen van Excelsior vonden dat een koor zonder vaandel niet compleet was. Tijdens een feestavond in 1926 werd het geborduurde vaandel getoond. Er werd zelfs een vaandeldrager aangesteld. Dit vaandel staat nog steeds te pronken bij elk concert van het koor in Edam.

Ledengroei en kleding
In de crisis- en oorlogsjaren had Excelsior het moeilijk.  Na de oorlog ging het beter. Het ledenaantal groeide, er werden prijzen gewonnen en er kwam uniforme kleding. Een rood overhemd, groene das en zwarte broek. In 1976 reisde het koor naar Roemenië. Daar werd succesvol opgetreden.

Edams Mannenkoor Excelsior en het jubileumjaar 2021
Excelsior heeft nu 26 leden. Er zijn twee ereleden, de heer Chris  van den Berge en de heer Henk Kraaij. Bestuurslid Ruurd Veldman: “Wij zijn een vierstemming mannenkoor en zingen met veel plezier. Ons repertoire bestaat uit Franse-, Russische-, Italiaanse- en Duitse liederen. Kerkelijke en politiek zijn wij ongebonden.”

“In ons jubileumjaar hebben wij heel veel activiteiten gepland. Als Covid 19 het toelaat hebben wij in april 2021 een feestelijke receptie. In juni een Korenfestival, oktober een Korendag en ook nog ons Jubileumconcert. In november het traditionele concert “Een Knipoog naar Kerst.”

Omdat Excelsior in 2021 honderd jaar bestaat, wil het bestuur het koor van nieuwe kleding voorzien. Er worden nog sponsoren gezocht om dit mogelijk te maken.

Heren/mannen uit Edam en omgeving. Kom zingen bij ons koor. Het is ontspannend, sociaal en je wordt er blij van. Wij zingen op donderdag van 20.00 uur-22.00 uur in de Hulpkerk, Grote Kerkstraat 57. Edam. Kom vrijblijvend langs en u kunt meezingen.

Voor meer informatie kijk op www. edams-mannenkoor-excelsior.nl
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook