Edams Kaasdragersgilde bijeen in Grote Kerk

Edams Kaasdragersgilde bijeen in Grote Kerk

Op zaterdagmiddag 23 oktober hield het Edams Kaasdragersgilde een teambuildingsbijeenkomst in de sfeervolle ambiance van een prettig verwarmde Grote Kerk van Edam. In aanwezigheid van de partners konden de gildeleden onder het genot van een hapje en een snapje na bijna twee jaar eindelijk weer eens  bijpraten.

Dat lukte prima en de sfeer zat er in de druk bezochte bijeenkomst van meet af aan dan ook goed in. Tussen de bedrijven door werden toekomstplannen belicht , werd verslag gedaan van ziek en zeer en werd Edammer Dirk Lof in het zonnetje gezet wegens  zijn 25(! )jarig jubileum bij de kaasmarkten. De kaasmarktvrijwilligers werden deze middag in de watten gelegd door de zorgzame gastvrouwen van de Grote Kerk, eveneens vrijwilligers. Waarvoor alle hulde! Wethouder Toerisme Hans Schütt maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen met waarderende woorden een hart onder de riem te steken.

Veel activiteiten
Het was de eerste bijeenkomst van de gildeleden sinds de Coronamaatregelen in het voorjaar van 2020 een dikke streep zetten door alle kaasmarktactiviteiten. Toch is er gedurende de kaasmarktloze seizoenen van de afgelopen twee jaar achter de schermen bepaald niet stil gezeten. Zo is er gewerkt aan nieuwe kleding voor de kaasmeisjes, zijn de flyers en posters in een modern jasje gestoken, is de verlichting voor de avondkaasmarkt eigentijds duurzaam aangepast, zijn de statuten toekomstbestendig ingericht en is de sponsorovereenkomst met CONO geactualiseerd. Ook is een beleidsplan ontwikkeld, noodzakelijk voor het verkrijgen van de ANBI-status die het op haar beurt mogelijk maakt dat donaties aan de Stichting Kaasmarkt Edam fiscaal worden gefaciliteerd.

Eregasten
Voorzitter Gerro de Boer ontvouwde met zijn kenmerkend optimisme de plannen voor volgend seizoen. Als vanouds zullen dan de kaasmarkten in juli en augustus weer van start gaan.                                                       Inmiddels zijn hiervoor de meest uiteenlopende eregasten in beeld, waaronder de huidige kampioen van het Friese Skûtsjesielen, net als de kaasmarkt een folkloristisch iconisch evenement.                                                                                                                                                              

Ook wil de kaasmarkt met enkele eregasten aandacht besteden aan het feit dat Edam 450 jaar geleden op een bijeenkomst in Dordrecht één de twaalf steden uit Holland en West Friesland was die de zijde kozen van Willem van Oranje, onze latere Vader des Vaderlands. Omdat deze gebeurtenis historisch gezien ook wel wordt bestempeld als de feitelijk geboorte van de huidige Nederlandse Staat, wordt hieraan volgend jaar landelijk aandacht besteed. Voorts zijn er plannen voor de opvoering van een Edammer kaasmarkt in het centrum van Amsterdam, alsmede plannen voor de aanwezigheid op de Oudhollandse Dagen van de Keukenhof in Lisse.

Toekomstbestendig
Al met al kan worden vastgesteld dat de Stichting Kaasmarkt Edam de coronaperiode redelijk het hoofd heeft kunnen bieden. Ondanks het nogal forse leeftijdsgemiddelde van de gildeleden is er vrijwel geen verloop geweest en biedt recente nieuwe aanwas alle perspectief voor de toekomst.                                                                                                               De leden van het Edams Kaasdragersgilde staan zonder uitzondering te trappelen om er in een nieuw kaasmarktseizoen weer ouderwets tegenaan te gaan !                                                                                                                                           En nu maar hopen dat Corona niet opnieuw roet in het eten gaat gooien…
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook