“Edammers wees reëel”

Ik lees vanaf het begin Uw krant met veel interesse. Je moet tenslotte ook op de hoogte blijven van wat er zoal in de stad van onze gemeente gebeurt. Na Uw nieuwste uitgave te hebben gelezen bekruipt mij weer het gevoel dat het onderwerp "gewenste ondergrondse parkeergarage" op het Korsnäs-terrein een substantieel groot podium verkrijgt.

De reden hiervan ontgaat mij geheel. Telkens wordt een vergelijking gemaakt met de ondergrondse garages in Volendam. Het oude gevoel van wat Volendam heeft moet ook in Edam komt weer naar boven. Wij dachten eigenlijk dat dat tot het verleden behoorde. Het begint een beetje op een hetze tegen de gemeente te lijken en een ongezonde jaloezie op Volendam. Zie ook de artikelen over de pinautomaten!

Ik denk dat de schrijvers van de desbetreffende artikelen dit terdege weten. Alle parkeergarages in Volendam zijn in particuliere handen. De aanleg, het onderhoud, het toezicht en verdere exploitatie wordt door deze instanties en bedrijven zelf geregeld en bekostigd. In Edam ligt dit kennelijk anders.
Als het niet lukt door de desbetreffende projectontwikkelaar, die uiteraard onderzocht en berekend heeft dat een dergelijke voorziening geen haalbare kaart is, dan moet de gemeenschap hier maar voor opdraaien.

En de limit is ook nog eens het lef om een vergelijking te maken met het zwembad De Waterdam in Volendam, die uiteraard geheel mank gaat. Dit is een prachtige voorziening ten algemene nutte waar de gehele gemeenschap en ver daar buiten plezierig kan ontspannen en recreëren en waar ook nog eens voor alle kinderen zwemles wordt aangeboden. Deze voorziening is toch van een geheel andere orde dan een particuliere parkeergarage.

Ik vind dat de oude tactiek van steeds maar doorgaan en doorgaan totdat de raad uiteindelijk denkt "in godsnaam dan maar" vaarwel gezegd moet worden (voorbeelden van deze tactiek te over m.n. een atletiekbaan in een stadje van 7000 inwoners, een rotonde bij de Noorderbrug etc.). Het wordt tijd dat men in Edam meer reëel gaat denken.

Vat de koe bij de horens zou ik zeggen en ga met de projectontwikkelaar om de tafel en maak een bouw- en exploitatieopzet, gebaseerd op wat haalbaar is. Benader alle kopers en toekomstige kopers van woningen en andere voorzieningen in dit gebied en verdisconteer de bouwkosten in de grondprijs voor deze panden. Stel daarbij ook contracten op waarin wordt vastgelegd welke maandelijkse huurprijzen alle toekomstige bewoners (inclusief tarieven voor incidentele gebruikers) zullen moeten gaan betalen om tot een sluitende exploitatie te komen. Ook de kosten van een beherende instantie moeten hiervan onderdeel uitmaken.

Gezien het verleden heb ik echter mijn twijfels hierover. Maar niet geschoten is altijd mis. Ik vertrouw dat U hiervan een uittreksel maakt voor plaatsing in een van Uw volgende edities als eye-opener voor alle betrokken partijen en schrijvers van de artikelen in kwestie over deze materie.
C. Hansen
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook