Edam-Volendam zeker geen koploper in aantal bomen per inwoner

Edam-Volendam zeker geen koploper in aantal bomen per inwoner

Een recente oproep van Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland om een miljoen bomen te planten in Nederland, binnen een periode van vier jaar, moet tot een afname van fijnstof leiden, zorgen voor een schonere lucht en een koeler klimaat, met name in steden. Ook ontspannen mensen beter in een groene omgeving. Een staatje laat zien dat Edam-Volendam zeker geen koploper is als het gaat om het aantal bomen per inwoner. De gemeente zelf heeft net een nota goedgekeurd over het groenbeleid 2020-2024.

Sjoerd Boers, beleidsmedewerker Groen Edam-Volendam, vertelt dat de opdracht om te komen tot meer groen, dus ook meer bomen, niet zomaar te realiseren valt. “Zeker niet in bijvoorbeeld de oude kommen. Er is daar in de loop der jaren heel veel veranderd. Met name als het gaat om het gebruik en inrichting van de openbare ruimte.”

Ondergrond
De beschikbare onder- en bovengrond is hierbij een bepalende factor. Zo lopen er veel kabels en buizen en rijdt er veel zwaar vervoer en materieel over de huidige wegen. Grondwaterstanden zijn zeer belangrijk voor de mogelijkheden van een boom. De gemeente zou het liefst bomen die groot worden (15 meter of hoger) planten, maar die hebben juist heel veel ondergrondse ruimte nodig.

Julianaweg
Feitelijk zou de aanplant of vervanging van bomen mee moeten worden genomen op het moment dat een straat op z’n kop gaat door werkzaamheden. Dan moet je keuzes maken. Als voorbeeld van zo’n puzzel noemt Boers de grootschalige renovatie van de Julianaweg in Volendam. Deze verkeersader die dwars door het dorp loopt zal een enorme impact hebben. “Het is een gigantische opgave om daar groen en dus ook bomen in te passen. Iets wat wel gewenst en passend is.”

(Voedsel)bos
Is Edam-Volendam wel ambitieus als het gaat om de aanplant van extra bomen? Sjoerd Boers meldt dat er nog geen concrete plannen bestaan voor bijvoorbeeld de aanleg van een (voedsel)bos. En dat er geen extra budget is vrijgemaakt om extra bomen te planten. Wel volgt er nog een beheerplan. Maar dat richt zich met name op onderhoud. Ondertussen worden mogelijkheden gezocht voor extra groen en bomen.

Ook zal de samenwerking met scholen gezocht worden. Iets wat nu al gebeurt tijdens de jaarlijks Nationale Boomfeestdag. `Dit moet nog verder worden uitgewerkt.`

Nieuwbouwwijken
In nieuwbouwwijken als Waterrijk in Oosthuizen en de Broeckgouw in Volendam wordt goed gekeken naar de aanplant van bomen. “Ons motto is: juiste groen op de juiste plaats. Kwantiteit mits het kwalitatief en voor de omgeving mogelijk is.”

Klimaatsverandering
De aanplant in de gemeente is redelijk divers en moet zoveel mogelijk passen bij de omgeving.`
Als voorbeeld noemt de beleidsmedewerker de knotwilg. Een boom die overigens veel onderhoud met zich meebrengt. “Voor meerdere inheemse soorten – zoals de eik- wordt het steeds moeilijker door de opwarming. Door de klimaatverandering doemen er ook steeds meer ziektes (essentaksterfte o.a.) en plagen (eikenprocessierups) op.”

Het streven van Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland om iedere bestaande boom te vervangen voor twee bomen, lijkt in Edam-Volendam voorlopig een utopie.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook