Edam omarmt De Zwerver

Edam omarmt De Zwerver


De boot die voor veel inwoners van Edam door de jaren heen een bijna mythische status heeft gekregen ligt momenteel op de scheepswerf van Freek en Karin Slot, in het hart van Edam. Voor onderhoud. De Stichting die de boot beheert, verzorgt in samenspraak met het Edams Museum (op afspraak) dagelijks rondleidingen tot en met zondag 24 oktober. Inmiddels staat de teller al op ruim 220 bezoekjes. En iedereen hoopt dat de Zwerver, het voormalige atelierschip, straks ook echt een vaste ligplaats krijgt aan de Nieuwehaven.

Want daar lag de boot toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee heette. Gebouwd in 1900, waarna kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) tien jaar lang met zijn vrouw Anna Wilbrink en uiteindelijk vier kinderen (en bedienden) Nederland doortrok. Niet met een motorboot, maar met trekpaarden, sleepboot of op mankracht.

Een huis was niets voor de kunstenaar in die beginjaren, vertelt gids Annelies Hoekstra, die samen met nog veel meer inwoners zich vrijwillig heeft aanmeld om mensen rond te leiden. 

De boot ziet er aan de buitenkant niet eens bijzonder uit. Vooral groot (27 meter) is wat opvalt. Maar kom je binnen dat waan je je direct in een andere tijd en op een andere locatie. Want het interieur lijkt meer op een Amsterdams grachtenpand, inclusief een grote schouw. Rijk zijn de houtversierselen, aangebracht door Nieuwenkamp zelf. In het voorsteven stond een grote zetpers, het exclusieve domein van de kunstenaar.

Toen het groter wordende gezin rond 1910 rust zocht aan de wal koos het voor Edam. Aan de Nieuwehaven bouwde Nieuwenkamp een woning en een losstaand atelier en zelfs een enorme kas waar hij een bijzondere verzameling uitheemse planten (afkomstig van zijn vele verre reizen) liet groeien. Zelfs de drie woningen waar hij op uit keek zijn van zijn hand. De kas is er niet meer maar vorige week, op weg naar de werf, passeerde het schip beide andere bouwwerken.

De grote vraag nu is of het schip – dat in de periode 2011-2013 via een grondige renovatie voor sloop is behoed en op dit moment in Naarden een ligplaats heeft - uiteindelijk een vaste ligplaats in Edam krijgt als museumboot en hotelaccommodatie. De slaap- en vergaderplek geeft extra inkomsten voor de Stichting die het schip in eigendom heeft en dus verantwoordelijk is voor het onderhoud. 

Aan de gemeente om een geschikte ligplaats te vinden. Afgelopen zaterdag was een afvaardiging van het college en de raad aanwezig om het schip te bekijken. Binnenkort volgt er vast meer nieuws over de toekomst van het schip. Als het aan de Edammers ligt is er geen keuze: De Zwerver hoort bij het stadje

!

Wie meer wil zien van het werk van Nieuwenkamp kan een kijkje nemen in het Edams Museum, waar hij een van de grondleggers van is en waar sinds kort de bovenverdieping geheel gewijd is aan de eigenzinnige kunstenaar. 
Aanmelden voor een rondleiding op de Zwerver kan via www.cultuuredamvolendam.nl 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook