Dwars: ondernemen tegen alle stormen in!

Dwars: ondernemen tegen alle stormen in!

Het idee was geboren als gevolg van de coronacrisis. Want muziekprogrammeur Frank van den Berg had anderhalf jaar lang bijna geen werk. Dus moest er op een creatieve manier gezocht worden naar nieuwe vormen van werk. En dat gold voor meer kleine zelfstandigen. Toen pakhuis de Kaashandel aan de Voorhaven 129 vrijkwam, nadat Hiltje Huisink haar bedrijfsplannen noodgedwongen stop moest zetten, kwamen veel van de ideeën samen. Voortbordurend op haar initiatief hebben diverse ondernemers elkaar gevonden in het monumentale bedrijfspand in het hart van Edam. Met als bonus een prachtige winkel!

Die winkel is open sinds half april. Enkele maanden daarvoor vestigden zich al zes bedrijfjes in het pand, op de eerste en tweede verdieping, En kreeg Peke Kuiken, die 30 jaar lang de Stadskrant heeft vorm gegeven, een mooie plek voor zijn schildersatelier.

Prettig werken
“Het is hier heel prettig werken! Er is voldoende ruimte en omdat we allemaal ‘eenlingen’ zijn is het sociaal gezien ook fijn om onder één dak te werken.” Want naast een eigen bureau voor zijn inmiddels weer opgestarte werk in de muziekwereld, werkt Jelle Glas (werkzaam voor een internationaal nautisch bedrijf uit Antwerpen) er, heeft vormgevingsburo Graphic Box er een plek, evenals Ron Smit met zijn LM Publishers en Luc van den Berg met de Stadskrant en is de bovenverdieping ingericht voor Marlies Buurman en haar Culture Matters. “Ook Lotte Koning en Leen Slegt met hun Pop-Up Fotostudio werken hier zo nu en dan.”

Ontmoetingsplek
De winkel zelf ziet Frank steeds meer groeien tot een ontmoetingsplek waar muziekliefhebbers zoeken naar bijzondere lp’s, leuke cadeaus of interieur-artikelen.

“Nu het culturele leven weer op gang is gekomen geeft dat een extra impuls aan onze winkel! Zoals recent toen Peke Kuiken meedeed aan een atelierroute. Dan is het echt heel gezellig en druk hier.”

Instore-optredens
Frank, onder meer organisator van de Walk About Music, werkt aan instore-optredens en andere leuke activiteiten die de winkel en Edam weer extra op de kaart gaan zetten. ‘Uiteraard spelen we ook in op bestaande activiteiten, want Edam kent gelukkig een rijk cultureel aanbod.”

Regionale liefhebbers
Op zijn vinyl-afdeling ziet hij liefhebbers uit de hele regio. “Ze zijn blij verrast met het aanbod oud en nieuw vinyl! Ik had niet verwacht dat zo veel inwoners van Edam-Volendam  thuis (weer) platen draaien. Ik denk dat het toch even iets meer charme en beleving geeft dan een Spotify-muzieklijst opzetten. Je gaat ook anders naar muziek luisteren en veel hoezen zijn ware kunstwerkjes.”

Frank ervaart dat jongeren vooral op zoek zijn naar platen tot tien euro. En dat hun muziekkeuze zicht vooral richt op de jaren ’70 tot en met ’90 van de vorige eeuw. “Oudere vinylliefhebbers zoeken vooral bijzondere platen in het hogere segment.”

Elpees gezocht
“Ook zoeken wij platencollecties. Heb je een mooie pop/rock/jazz verzameling die op zolder ligt te verstoffen, neem dan contact met ons op in de winkel.”

Betaalbare cadeaus
In het ander deel van de winkel staan het interieur en leuke cadeaus centraal. “Omdat we merken dat bezoekers op zoek zijn naar ook de kleinere cadeaus, hebben we ons assortiment alweer flink aangevuld met cadeau-ideeën tot zo’n twintig euro. En we zoeken steeds meer de samenwerking met lokale ondernemers. Daarvoor hebben we ook plannen op de eerste verdieping.”

Nostalgische Sintkaarten
De komende twee maanden staan Sint Nicolaas en Kerstmis centraal. “Styliste Marijke Schipper zal de winkel omtoveren in feestdagen-sfeer! Daarnaast komen we, om maar iets te noemen, met een uitgebreide serie, veelal nostalgische, Sint- en Kerstkaarten.”

Johan Cruijff
“Maar we gaan binnenkort ook originele concertfoto’s verkopen van Marco Bvakker en met fotograaf Barton van Vlijmen, die volgend jaar een bijzonder fotoboek over Johan Cruijff uitgeeft, willen we, als groot Ajax-fans, oude voetbalfoto's in de winkel aanbieden. En we hebben na een kleine zoektocht inmiddels ook de beschikking over een mooie serie ansichtkaarten van de in 1990 overleden Ed van der Elsken. Deze nog steeds wereldberoemde fotograaf hoort onlosmakelijk bij Edam.”

Loods
Achter de winkel is een grote, nu nog leegstaande loods. Ook hier bestaan plannen voor om er een invulling aan te geven. “Het zou toch mooi zijn als midden in Edam verschillende, vooral creatieve ondernemers, hier een plek kunnen vinden.”

Amsterdam
De reacties van bezoekers zijn volgens Frank ontzettend positief. ‘We zien hier mensen uit de hele regio komen. Ook uit Amsterdam. Die melden vaak zelfs dat ze zo’n concept van deze omvang in de hoofdstad niet kennen. Al zal dat ook met de huurprijzen te maken hebben…”

Maar de positieve ontvangst heeft zeker ook met de sfeer van het pand te maken. Het 18e eeuwse kaaspakhuis met heel veel hout is een prachtig monument, op zichzelf al een bezoek waard!

Actieve ondernemers
Inmiddels vergaderen diverse verenigingen ook in het gebouw. “We zijn zelf allemaal ook als vrijwilliger actief. Jelle Glas is bijvoorbeeld voorzitter van het Singelfestival, De meiden van de Pop-Up Studio doen heel veel voor Bosvolk en andere organisaties.  Mijn broer Luc en ik zijn ook altijd heel actief geweest in veel culturele organisaties en Gonny Springer is weer voorzitter van Ondernemersvereniging Edam. We zoeken de mensen er niet op uit maar het past wel allemaal mooi binnen de manier waarop we coöperatief samenwerken.”

Feestdagen
Vanaf half november wordt de winkel weer omgebouwd. “Van veel artikelen hebben we er maximaal twee van. Dan heb je het vooral over de grotere objecten. Dat zorgt ervoor dat we elke maand weer iets anders kunnen brengen. Dat moet ook de kracht zijn voor deze winkel. We hebben ons uiteraard aangesloten bij Ondernemersvereniging Edam en doen mee met de Sint-Kerstactie. En sinds kort kun je hier ook betalen met een VVV-bon en het Bottertje. En natuurlijk hebben we zelf een cadeaubon ontwikkeld, die hier te koop is.”

Bijsturen
 




BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook