Drogisterij Parfumerie de Graaf vernieuwt winkel aan Damplein

Drogisterij Parfumerie de Graaf vernieuwt winkel aan Damplein

De laatste loodjes, maar met veel plezier

50 van de 91 jaar dat Drogisterij/ Parfumerie DIO De Graaf bestaat heeft Dirck de Graaf in het familiebedrijf gewerkt. Maar nu, op zijn 67ste, is hij er dan toch echt mee gestopt. Zijn vrouw, Thea de Graaf, blijft wel actief in de winkel en nog altijd met plezier. “We willen geen Winkel van Sinkel worden.”
In maart is de hele winkel op de schop gegaan. De schappen zijn opnieuw ingedeeld. Zo staan alle producten voor mannen nu bij elkaar waardoor een zoektocht naar het scheerschuim tussen de luchtjes, zalfjes en poedertjes ze bespaard blijft. Daarnaast is er nieuwe verlichting geplaatst en is het interieur opnieuw geschilderd. Het aanbrengen van een verse laag verf is de laatste klus die Dirck naar eigen zeggen in de winkel gedaan heeft. Nu komt er tijd vrij voor andere dingen zoals fietsen. “Hij kan niet wachten tot ik 65 ben”, zegt Thea, die zelf ook al 32 jaar in de winkel staat. Maar dat duurt nog acht jaar en tot die tijd blijft ze werken in de drogisterij, maar met plezier.
Kennis is macht
Dat plezier haalt ze voornamelijk uit het adviseren van klanten. Om de productkennis op pijl te houden volgen Thea en haar personeel minstens eens per maand een training. Ook moeten ze verplicht om de vijf jaar hun drogisten vakdiploma opnieuw behalen. Die kennis beschouwt Thea als één van de pluspunten van de drogisterij. “Kennis is macht”, zegt ze lachend, “daarmee onderscheiden we ons van de grote ketens”.

Voer voor discussie
Maar die kennis is tegenwoordig niet meer voorbehouden aan de winkelier of gediplomeerde. Door websites en beautyblogs weten de klanten bij binnenkomst vaak al een hoop over cosmetica en dergelijke. “Dat maakt het juist leuk. Dan kan je een beetje met elkaar sparren”. Maar sommige producten zoals voedingssupplementen en afslankmiddelen zijn voer voor discussie. De een zweert bij een product en de ander noemt het kwakzalverij. “Als er veel te doen is om een product, is het het beste om gewoon te vertellen wat je weet over de eigenschappen. Voor de één werkt het wel en voor de ander niet. Eerlijkheid duurt dan het langst”.
Sceptisch
Niet alleen de kennis over producten is tegenwoordig gemakkelijk op verschillende plaatsen te verkrijgen, maar ook steeds meer receptvrije geneesmiddelen staan in de schappen bij de supermarkt en het pompstation. Over die ontwikkeling is Thea minder te spreken. “Eigenlijk zou er in een supermarkt iemand moeten rondlopen met een drogistendiploma, maar ik zou niet weten waaraan ik diegene kan herkennen. Er is niemand die aan je vraagt voor wie je de geneesmiddelen koopt en wat de klacht is”.
Brillen
De reden dat de hele winkel anders ingedeeld en verbouwd is in maart had te maken met de komst van een nieuw product. Iets dat je misschien niet snel in een drogisterij verwacht: brillen. “Alles vervaagt, plantjes koop je tegenwoordig ook bij de Gamma, net als luiers. ”De wand met brillen neemt een flink deel van de linkerwand in beslag. Ze denkt met de laaggeprijsde monturen in een behoefte te voorzien. “Anders gaan mensen Edam uit voor een voordelige bril. Alle winkeliers hier willen de mensen denk ik toch zoveel mogelijk binnen Edam houden.” Het willen inspelen op behoeften leidde eerder al tot de komst van een fotokiosk en een pinautomaat van de Rabobank. “Maar we willen geen Winkel van Sinkel worden, persoonlijke verzorging moet voorop blijven staan”.
Leukste aspect
Dirck hield zich voornamelijk bezig met het te woord staan van vertegenwoordigers van bedrijven, het inrichten van de winkel, en het bestellen en samenstellen van het assortiment. Die taken zijn nu verdeeld over de drie medewerksters: Fiona, Vanessa en Sis. Fiona is verantwoordelijk voor de drogisterij afdeling, Vanessa doet de parfumerie, en Sis is algemeen winkelmedewerkster en is goed in het inrichten van de winkel. Ook zij vinden het contact met en het adviseren van klanten het leukste aspect van het werk in de drogisterij. Dirck zal nog even moeten wachten totdat Thea ook met pensioen gaat, maar tot die tijd willen ze er wel af en toe tussenuit kunnen. Ze willen er dan wel zeker dat ze de winkel in goede handen achterlaten en met de huidige ploeg heeft Thea daar vertrouwen in.
Overname
Thea hoopt dat de winkel nog vóór het honderdjarig jubileum overgenomen is zodat ze zelf ook kan stoppen. De drogisterij is dan waarschijnlijk geen familiebedrijf meer, maar daar hebben zij en Dirck zich al bij neergelegd. “We weten al heel lang dat onze kinderen de zaak niet over willen nemen, maar dat accepteren we. Ze doen nu iets dat ze heel erg leuk vinden en dat is het belangrijkste.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook