Doos vol herinneringen aan verzetsstrijder Egbert Snijder en de oorlog

Doos vol herinneringen aan verzetsstrijder Egbert Snijder en de oorlog


“Mijn vader is met jouw opa opgepakt en gefusilleerd”Na het recente overlijden van zijn vader Luuk werd Egbert Snijder eigenaar van een doos vol familieherinneringen aan zijn opa, de gefusilleerde verzetsstrijder en naamgenoot Egbert Snijder. Het bracht de oorlogstijd in ene heel dichtbij. En het wekte zijn nieuwsgierigheid. Thuis werd er niet heel veel gepraat over de bezettingsperiode en de gevolgen voor het gezin. De vader van Ina Beets werd samen met Egbert Snijder opgepakt. Iets later werden zij in Haarlem vermoord door de Duitsers. Ze was pas drie jaar maar heeft nog haarscherpe herinneringen aan die periode. Jan Harmsen is zoon van twee ouders die in het Waterlandse verzet zaten. In gesprek met elkaar kwamen veel verhalen en herinneringen over die tijd op tafel.De doos met spullen bestaat uit foto’s van de herbegrafenis van Egbert Snijder op 17 november 1945. Maar ook een lepel, gesmokkeld uit de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam, met daarin de namen van zijn dierbaren gekrast, is een waardevolle herinnering. Evenals de pasjes uit het verzet, het postuum verleende verzetskruis, enkele documenten, schoolrapporten, een trouwboekje en de oude typemachine van de Edamse verzetsman.

Ondergedoken
Snijder, in januari 1945 commandant van de Waterlandse  Knokploeg (KP) was in die dagen ondergedoken bij de familie De Boer in de Wilhelminalaan in Purmerend. Volgens Ina Beets-De Boer een groot huis dat door twee families werd bewoond, waaronder haar ouders. Haar boomlange vader (2,04) was vol overtuiging het verzet in gegaan. Hij had eerder in Frankrijk de repressieve kant van de nazi’s gezien en kwam terug met de vurige overtuiging dat hij zich moest verzetten. Zijn vrouw Marie ging volledig met hem mee. Zo werd hun Purmerendse woning een van de onderkomens waar verzetsmensen konden onderduiken, waar plannen werden gesmeed en wapendroppings voorbereid. 

Hein Schilder
Het was soms een komen en gaan van mensen, weet Ina nog. Mensen als Hein Schilder (Madoet), Piet Smit (vader van de latere wethouder Martijn Smit), Kees Bootsman (schrijver van diverse boeken over Edam en Volendam), Piet Spaander en ook Egbert Snijder vonden hier een schuilplaats.Afluisterpraktijken


Tijdens de hongerwinter van 1945 werd de familie de Boer verraden door een plaatsgenote, Janny de Boer, genaamd. Een felle NSB’er die getuige was geweest van verzetsactiviteiten in de Purmer. Deze stonden in verband met de liquidatie van de Purmerendse (en later ook Edamse) NSB-burgmeester van Baak en Edammer Jan de Boer, adjudant van Van Baak. Laatstgenoemden werden door Maarten Buijten afgeluisterd vanuit een kast op het Edamse stadhuis. Daar hoorde hij over plannen om enkele Edamse verzetsmensen, waaronder Snijder en Jan Molenaar, de opa van Jan Harmsen, op te pakken. 

Die plannen werden ook deels in gang gezet. Onder meer werd agent Scheers opgepakt. En korpscommandant Boone. Bij andere families werden geen verzetsmensen gevonden. 

Liquidatie
Hierna werd in overleg met landelijke kopstukken besloten om Van Baak en De Boer te ontvoeren en uit te schakelen. Er volgde een provisorische terechtstelling nabij De Rijp. Waarna de twee bestuurders op 31 januari werden geliquideerd.Misvatting


Nadat Janny de Boer de woning van Klaas en Marie de Boer aanwijst als verzetshaard, en de Duitsers in eerste instantie een verkeerde woning binnenvallen, waardoor een deel van de verzetsactiviteiten en illegale werkers kunnen verdwijnen, blijven Egbert Snijder en Klaas de Boer wel ‘thuis’.  
Een misvatting die hun het leven zal gaan kosten.

Dierbare kus
Duitse soldaten vallen die dag alsnog de woning binnen en pakken Snijder, die nog over de schutting probeert te vluchten, en De Boer op. De driejarige Ina krijgt nog net een kus van haar vader. Dit nadat moeder Marie hem bijna beveelt om zijn dochtertje gedag te zeggen,. Iets wat hij in eerste instantie niet wil omdat hij schurft heeft. “Die kus is me nog steeds dierbaar”, vertelt Ina. 

Aan Egbert junior vertelt ze het verhaal dat zijn opa vlak voor zijn dood nog een klein bedje heeft gemaakt voor haar moedert. “Mijn moeder was zwanger. Van beroep was Egbert meubelmaker. Een tafeltje en stoeltje dat hij ook voor ons heeft gemaakt, staat nu bij Egbert junior!”

Einde deel 1.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook