Donaties Grote Kerk Edam goed besteed

Donaties Grote Kerk Edam goed besteed

Verbeteringen aan Middeleeuwse school en bibliotheek
 

In 2018 heeft de SKME (Stichting Kerkelijke Monumenten Edam) de Vrienden van de Grote Kerk gevraagd om een donatie voor het groot onderhoud van de Librije, het Zuider- en het Noorderportaal. Dit verzoek is gehonoreerd met € 5.000. De totale kosten bedroegen zo’n € 125.000. Het actieve bestuur van SKME is het weer gelukt om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen!

Het restauratiewerk loopt op zijn eind. Er zijn erg veel nuttige en noodzakelijke werkzaamheden verricht, zoals het herstellen van hang- en sluitwerk, een trap, het repareren van muren, plafonds, nieuwe balken en vloerdelen vanwege zwam en een tussenleuning bij de loopbruggen. Veelal gebreken die niet opgemerkt worden, maar het gebouw op den duur ondermijnen. Structureel onderhoud blijft hoognodig. 

Verwarming Librije
Belangrijk was ook een nieuw verwarmingssysteem, waardoor de Middeleeuwse Librije op temperatuur (10 gr) blijft en de Predikantskamer een nieuwe radiator kreeg. Hierdoor ontstaan er geen ‘zilvervisjes’ in de oude, waardevolle boeken die daar opgeslagen zijn. Fa. Bij ’t Vuur heeft hierbij niet alleen technisch, maar ook financieel geholpen.  In het Zuiderportaal is het plafond opnieuw geschilderd: het is prachtig geworden. Ook zijn in alle loopgoten nieuwe vlonders gemaakt. 
Ster op toren
Ook de ster straalt weer! Hij staat er weer: de stralende ster op de toren. De ‘sterrenploeg’ plaatst ‘m elk jaar met zichtbaar plezier op de hoogste top van de gemeente. Hierdoor is de ster voor iedereen zo’n 30 dagen goed zichtbaar. Wilt u bijdragen in de stroomkosten? Kijk dan op www.grotekerkedam.nl
Nieuwe donateurs
Dit jaar konden we een flink aantal nieuwe donateurs verwelkomen. Ze kwamen niet allemaal uit de gemeente, maar ook van ver daarbuiten. De waardering voor de Grote Kerk is groot. En men begrijpt dat allen met de steun van velen dit monument in stand kan blijven. Zijn uw vrienden, familie of buren nog geen donateur, maar kunnen ze zich Edam niet voorstellen zonder Grote Kerk: doe u best… Met het bescheiden bedrag van € 12,50 willen we geen financiële drempel opwerpen…

Donateursmiddag
Donateurs krijgen nog een uitnodiging, maar ons plan is om in mei  een donateursmiddag te organiseren. Dit in samenwerking met SKME.  U wordt geïnformeerd over het vele restauratiewerk dat in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden aan de Grote Kerk. Ook wordt u rondgeleid langs alle zichtbare plekken. Natuurlijk een gezellig hapje en drankje erbij.
Steun de kerk!
Wilt u de Grote Kerk, een van de mooiste monumenten van ons land, steunen dan kan dat via het  nieuwe bankrekeningnummer: NL04 RBRB 07063578 41. U wordt verzocht ook dit jaar uw jaarlijkse donatie van minimaal € 12,50 (meer is welkom) over te maken op het bovenstaande rekeningnummer!


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook