Documenten Edams Joodse gemeenschap beter toegankelijk

Documenten Edams Joodse gemeenschap beter toegankelijk

Lezing Joodse boekcultuur prof. dr. Emile Schrijver in Waterlands Archief

Op 23 oktober geeft prof. dr. Emile Schrijver een benefietlezing in het Waterlands Archief in Purmerend onder de titel: ‘Joodse boekcultuur na de uitvinding van de boekdrukkunst’.

Het Waterlands Archief (WA) bezit het archief van de voormalige joodse (ring)synagoge uit Edam. Deze bestaat o.a. uit een protokolboek (1779-1886), begraafregister en reglement. Het protokolboek is in 2013 gedigitaliseerd en raadpleegbaar via de website van het WA. Ruim de helft van het protokolboek is geschreven in een combinatie van Jiddisch en Hebreeuws in Asjkenazisch cursief. Een handschrift dat moeilijk leesbaar is als je het Jiddisch of Hebreeuws niet machtig bent.

Om het protokolboek beter toegankelijk te maken voor onderzoek is het WA in 2019 een co-creatie project gestart met Stichting Joods Verleden Edam en Joodse Scholengemeenschap Maimonides. Om het publiek achtergrondinformatie te verschaffen over de boekcultuur waarbinnen het protokolboek valt, heeft het WA prof. dr. Emile Schrijver uitgenodigd.

Joodse boekcultuur
Er zal ook worden stilgestaan bij de makers van deze boeken: joden en christenen, schrijvers en kunstenaars, geleerden en leken en professionele schrijvers en welwillende amateurs.

Prof. dr Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier. Hij is daarnaast bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het joods cultureel erfgoed, in het bijzonder van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij conservator van de wereldberoemde Braginsky Collection of Hebrew Manuscripts and Printed Books in Zürich, Zwitserland.

Woensdag 23 oktober. Aanvang 18.30-20.30 uur. Wielignenstraat 75 Purmerend. Entree  10,-. Alle opbrengsten van de lezing komen ten goede aan het co-creatie project. Aanmelden
Wilt u de lezing bijwonen? Meld u dan aan door €10,- over te maken naar NL75BNGH0285015559 t.n.v. Waterlands Archief, o.v.v. [UW NAAM], [LEZING 23102019].

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook