Dierbaar


Dierbaar


Is jouw kat of hond je ook zo dierbaar en heb je een bijzondere band met je huisdier (en dat kan natuurlijk ook een parkiet, cavia, baardagaam of pony zijn) laat het ons dan weten. Meld je aan voor de rubriek ‘Dierbaar’ waarin de Stadskrant (huis)dieren en hun baasjes op speciale wijze portretteert. Maar informatie via stadskrant@wxs.nl of tel. 06 – 11407097.

Foto Marianne Jonkman-Klok Tekst Carla Knelange

Nel van Sinderen en Friese stabij Sjimmie

EDAM - ‘Het lulletje uit het nest’. Dat mag misschien wat onaardig klinken maar als Nel en Dick van Sinderen vertellen over hun eerste ontmoeting met hun Friese stabij Sjimmie, zo’n twaalf jaar geleden, wordt meteen duidelijk dat hier sprake was van liefde op het eerste gezicht. En die liefde is wederzijds. Want het lijkt erop alsof Sjimmie de uitdrukking ‘trouwe hondenogen’ zelf heeft bedacht. En die ogen zijn nogal vaak gericht op zijn baasjes.

Voordat Sjimmie in hun leven kwam had het echtpaar Van Sinderen ook al een Friese stabij. Toen deze overleed werd besloten: ‘geen hond meer’. “Je bent immers behoorlijk gebonden”, legt Dick uit. “Als je met vakantie wil, al is het maar een paar dagen, breng je een hond niet even bij de buren. Het kan een echte handenbinder zijn”. Maar ja, wat Nel en Dick niet wisten was dat ze onafhankelijk van elkaar - en een beetje stiekem dus - op internet zochten naar hondjes die op zoek waren naar een baas. “Wij waren dus eigenlijk helemaal niet op zoek, maar voor we het wisten stonden we rondom een hondenmand met daarin acht pups”, vertelt Nel. “En we zagen meteen dat het helemaal goed zat. Die moederhond was zó lief. En zoals Dick al zei: ‘het lulletje uit het nest’. Hij was duidelijk de minst dominante van het stel. Dat is zijn karakter en zo is hij altijd gebleven.”
Een Joris Goedbloed dus. Anders dan dat kan Nel haar hond niet omschrijven. “Gewoon een goedzak. Hij is zo verschrikkelijk lief. Wij zijn natuurlijk niet objectief, maar Sjimmie is dé ideale hond. Daar zit nou echt geen kwaad bij. Waar wij ook naartoe gaan, Sjimmie volgt. Hij loopt altijd met ons mee en dat kan ook zonder riem. Het lijkt dan wel of hij vastzit aan een onzichtbaar touwtje.”
Dat is ook makkelijk als je met de caravan op vakantie gaat. “Hij is nog nooit weggelopen. Als wij bij de caravan zitten, blijft hij trouw naast ons zitten. Hij heeft het altijd heel leuk gevonden, die vakanties. Als we  bezig waren de caravan in te pakken en de klep van de auto ging open zat Sjimmie al achterin. Alsof ie wilde zeggen: ‘we kunnen gaan hoor’.”
Voor een grote hond is Sjimmie al aardig op leeftijd. Hoewel hij een beetje last heeft van artrose wil hij best af en toe nog wat rennen. “Maar niet zo lang meer achter elkaar”, vertelt Dick. “Als ik vroeger ging hardlopen, soms wel ruim tien kilometer, rende Sjimmie altijd mee. Maar daar was ie op een gegeven moment wel klaar mee. Als ik dan in hardloopkleding naar beneden kwam ging ie snel achter het gordijn zitten.”

Foto onderschrift:  Nel van Sinderen en haar hond Sjimmie: de liefde is wederzijds.
 
Dierbaar

Dierbaar

Is jouw kat of hond je ook zo dierbaar en heb je een bijzondere band met je huisdier (en dat kan natuurlijk ook een parkiet, cavia, baardagaam of pony zijn) laat het ons dan weten. Meld je aan voor de rubriek ‘Dierbaar’ waarin De Stadskrant (huis)dieren en hun baasjes op speciale wijze portretteert. Meer informatie via stadskrant@wxs.nl of tel. 06 - 11407097.

Mirjam van Vlaanderen (36) en boerenfox Diesel (8)
EDAM - Baasje Mirjam is trots op haar boerenfox. Alle bekers, medailles en vaantjes die Diesel gewonnen heeft tijdens agility sportwedstrijden hebben een mooi plaatsje gekregen aan de muur in de woonkamer. Want Diesel is heel goed in behendigheid. Dat komt voornamelijk omdat hij licht gebouwd is en ook de juiste schofthoogte heeft. Hij doet eigenlijk niets liever dan als een dolleman een parcours vol obstakels doorkruisen. En Mirjam? Die rent altijd met hem mee.

De verpleegkundige traint al met Diesel vanaf dat ie pup was. “Eerst deden we samen de puppy-cursus, toen door naar ‘gehoorzaamheid’ en daarna kwam de behendigheidssport op ons pad. Diesel is heel geschikt voor deze sport en hij vindt het bovendien heel leuk. Als ik de spullen pak voor de training staat Diesel al bij de deur.”

Diesel vindt het vooral fijn om samen met Mirjam iets te ondernemen. En bij agility sport werken baas en hond nauw samen. “Hij houdt ervan om lekker te rennen en te springen en om samen aan de slag te gaan”, vertelt Mirjam. “En dat is precies wat er bij de trainingen en de wedstrijden op de agenda staat. Diesel moet dan zo snel mogelijk het parcours afleggen. En het liefst foutloos natuurlijk. Het gaat hem heel goed af. Hij is echt een topper. Voor het EK van volgend jaar heeft ie zich al geplaatst.”

Het is nog moeilijk te zeggen wie van de twee het meest enthousiast is. Mirjam of Diesel. Misschien wel beiden evenveel. Want Diesel mag dan toevallig houden van rennen en springen, Mirjam wijkt daarbij niet van zijn zijde. Het sporten met Diesel slokt behoorlijk wat tijd op. En sinds een paar maanden moet Mirjam ook nog haar aandacht verdelen. Want de 13 weken oude Shetland Sheepdog - ‘het is eigenlijk een kleine Lassie’ - is aan het gezin toegevoegd. En ook Jaimy is al op cursus, want hij blijkt ‘zeer geschikt voor de sport’.

Ze hebben ieder een eigen avond dat ze naar hun training gaan. En zeker twee keer per maand doet Diesel mee aan wedstrijden. En niet vreemd opkijken als Mirjam op een grasveldje in de buurt zo nu en dan wat paaltjes en andere obstakels plaatst om Diesel nog eens extra uit te dagen. Je zou bijna vergeten dat Mirjam ook nog naar haar werk moet. Gelukkig worden beide honden dan liefdevol opgevangen door haar ouders die, als ware het een opa en oma, het maar al te gezellig vinden om zolang op Diesel en Jaimy te passen.


Foto onderschrift: Vol trots kijkt Mirjam, met Jaimy in haar handen, naar de verrichtingen van Diesel.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook